Printre problemele evidențiate în raport sunt mimarea dialogului dintre autorități și societatea civilă sau lipsa acestuia. În opinia lui Petru Macovei, ONG-urile care au criticat guvernarea au devenit ținta unor campanii de denigrare „inclusiv prin intermediul surselor mediatice controlate de politicienii de la guvernare”. La fel, se observă o abordare selectivă din partea guvernării în raport cu organizațiile non-guvernamentale, unele dintre care au obținut finanțări de stat pentru realizarea unor proiecte importante.
Petru Macovei a amintit și faptul că, deși s-a împlinit un an de când a fost semnalată o presupusă înțelegere de cartel pe piața de publicitare, Consiliul Concurenței nu a oferit răspuns la cererea jurnaliștilor de a investiga această problemă.
În context, experții recomandă autorităților să abordeze în mod efectiv problema concentrării excesive a proprietăților în mass-media, precum și cea a formării cartelurilor pe piața de publicitate, și să asigure un cadru corespunzător pentru dezvoltarea mass-mediei pluraliste și independente.
Prezentă la eveniment, Secretara de Stat a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) Daniela Morari a recunoscut că există anumite restanțe în implementarea Acordului de Asociere, dar că acestea ar fi influențate în mare parte de anul electoral. Daniela Morari a afirmat că recomandările formulate în raport vor fi utile instituțiilor de resort, atunci când vor stabili prioritățile pentru anul 2019.
În 2019 se împlinesc cinci ani de la semnarea Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.
Raportul alternativ a fost elaborat în cadrul proiectului „Monitorizarea implementării Acordului de Asociere RM-UE”, susținut de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).
Sursa foto: gov.md