Eşti aici

Parlamentul a anunțat concursul de selectare a candidaților din partea societății civile la funcția de membru al Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al TRM

08 Noiembrie 2021
768 de afişări
Parlamentul a anunțat concursul pentru selectarea candidaților din partea societății civile la funcția de membru al Consiliului de supraveghere și dezvoltare (CSD) al companiei Teleradio-Moldova (TRM). Asta după ce, săptămâna trecută, deputații au votat în lectură finală proiectul de lege care prevede revenirea furnizorului public de servicii media sub control parlamentar.
 
Potrivit modificărilor operate la Codul serviciilor media audiovizuale, Consiliul de supraveghere și dezvoltare - noua denumire a organului de supraveghere al TRM - este constituit din șapte membri în loc de nouă, dintre care patru urmează a fi exponenți ai societății civile. Aceștia urmează a fi selectați după ce mandatul actualilor membri a încetat pe 5 noiembrie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a decretului de promulgare și legii pentru modificarea Codului.
 
Candidații la concurs trebuie să întrunească mai multe cerințe, prin care să aibă experiență de cel puțin cinci ani în unul dintre domeniile jurnalismului, al mass-mediei, al culturii, cinematografiei, dreptului, relațiilor cu publicul, relațiilor internaționale, al gestiunii financiare și gestiunii întreprinderii comerciale, tehnologiei informației și comunicațiilor, ingineriei, precum și al activității academice. Totodată, cei care-și doresc să ocupe un fotoliu în CSD nu au dreptul să dețină calitatea de membru de partid, să fie afiliați politic, să aibă antecedente penale și trebuie să confirme reputația ireproșabilă.
 
Termenul de prezentare a dosarelor este 12 noiembrie.
 
Ceilalți trei membri ai CSD ar urma să fie propuși de fracțiunile parlamentare, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției. 
 
Deputații au votat pentru reîntoarcerea Companiei Teleradio-Moldova sub control parlamentar pe 4 noiembrie.
 
Cu o zi mai devreme, Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU/UER) și-a exprimat îngrijorarea pe marginea inițiativei. Reacția a fost exprimată printr-o scrisoare deschisă a directorului general al UER, Noel Curran, către președinta Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Anterior, și mai multe ONG-uri de media au exprimat îngrijorări că noile prevederi vor permite ca audiovizualul să fie subordonat factorului politic.

Citiți și: Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege privind revenirea TRM sub control parlamentar
 
CNA, despre propunerea privind desemnarea directorului general al TRM de către Parlament: „Contravine tuturor standardelor anticorupție naționale și internaționale”

Proiectul de lege ce vizează audiovizualul public - propuneri noi, probleme vechi
 
 
 


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.