Proiectul a fost criticat de mai mulți reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de media, potrivit cărora documentul conține o serie de intervenții „nejustificate și chiar periculoase” pe mai multe articole. În opinia ONG-urilor, este necesară și expertizarea externă a propunerilor care s-au regăsit în proiectul de lege, înregistrat în Parlament pe 23 noiembrie, de trei deputați socialiști: Adrian Lebedinschi, Vasile Bolea și Bogdat Țîrdea.
Proiectul conține modificări ale mai multor articole din Codul serviciilor media audiovizuale. Printre cele mai problematice, semnalate de experți media, se numără propunerea ca instanțele de judecată să-i poată obliga pe jurnaliști să-și dezvăluie sursa de informare „în cazul când acest lucru devine necesar pentru apărarea securității naționale și a ordinii publice”, inițiativăcalificată drept „alarmantă” și care va afecta munca jurnaliștilor.
Un alt articol problematic, în opinia cercetătorilor media abordați anterior de Media Azi, se referă la riscurile pentru securitatea informațională și mass-media autohtonă, care produce conținut local, în cazul adoptării finale a prevederilor cu privire la revenirea programelor militare și informativ-analitice din țări terțe, inclusiv din Rusia sau altfel spus, anularea așa-numitei „legi anti-propagandă”.
Și propunerea privind diminuarea volumului de produs audiovizual local difuzat obligatoriu, diminuarea cotei de programe în limba română și excluderea obligației de a difuza 50% de produse europene în cazul celor achiziționate de peste hotare a fost criticată de experți. Aceștia consideră că măsurile propuse vor descuraja dezvoltarea produselor locale, iar unele prevederi sunt în contradicție cu angajamentele asumate de statul nostru față de Uniunea Europeană.