Eşti aici

Parlamentul a modificat Codul audiovizualului pentru tranziția la semnalul digital

02 Iulie 2015
1863 de afişări
Parlamentul a votat în primă lectură proiectul de lege privind modificarea Codului audiovizualului pentru implementarea procesului de tranziție de la semnalul analog terestru la cel digital. Deputații din fracţiunile PL şi PSRM au criticat conținutul unor prevederi ale acestui proiect.

Republica Moldova a depășit termenul stabilit inițial – 17 iunie, 2015 - de tranziție la sistemul digital de transmitere a semnalului, stabilit prin acordul internațional de la Geneva, care a fost semnat în 2006.

Viceministrul Tehnologiilor Informaționle și Comunicațiilor (MTIC) în exercițiu, Dumitru Parfentiev, a oferit deputaților informații privind procesul de tranziţie. Potrivit lui Parfentiev, în unele zone ale țării deja semnalul digital este emis de către întreprinderea de stat de Radiocomunicații. El a mai precizat că deocamdată prin acest semnal se transmite cu titlul gratuit doar eterul de la Radio Moldova.

Potrivit proiectului de lege, votat în primă lectură, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) va avea obligația de a oferi noile licențe de emisie, pentru utilizarea multiplexelor digitale terestre. În acest sens, CCA a elaborat un Regulament privind condiţiile de obținere a dreptului la licenţă. Președintele CCA, Dinu Ciocan, a declarat în cadrul şedinţei în plen a legislativului că vor fi organizate audieri și dezbateri pe marginea acestui regulament, la care vor participa reprezentanții radiodifuzorilor, societatea civilă și alte părți interesate.

Deputații au încercat să afle costul difuzării semnalului digital pentru un radiodifuzor în multiplexul digital, precum şi cheltuielile necesare pentru crearea infrastructurii de trasmitere și asigurare a semnalului. Dumitru Parfentiev i-a asigurat că întreprinderea Radiocomunicații a creat deja această infrastructură din propriile surse, dar s-a eschivat să răspundă cât exact vor costa infrastructura şi semnalul digital.

Membra Comisiei parlamentare pentru mass-media, Corina Fusu, a declarat că fracțiunea liberală din care face parte va susține acest proiect doar atunci când va exista mai multă transparență, atât în ceea ce priveşte costurile construcției multiplexelor și altor instalații, cât şi criteriile de alegere a radiodifuzorilor în cadrul acestora.Totodată, ea a solicitat ca procedurile de stabilire a taxelor și tarifelor de transmitere a semnalelor, precum şi alte proceduri din sectorul respectiv să fie stabilite prin lege.

Membrul fracțiunii socialiștilor, Bogdan Țârdea, a declarat că acest proiect de lege vine să monopolizeze piața audiovizualului.

Dimitru Parfentiev a mai spus că implementarea semnalului digital terestru se va desfăşura în trei etape. Implementarea sistemului digital, potrivit viceministrului, va avea loc concomitent cu transmiterea semnalului analog. În opinia sa, tranziția va fi finalizată în doi-trei ani.  În același timp, MTIC în comun cu Ministerul Muncii vor identifica persoanele care nu dispun de posibilităţi materiale să-şi procure dispozitivele de receptare a semnalului digital, pentru ca acestea să fie asigurate din banii statului cu astfel de dispozitive.