Eşti aici

Parlamentul a votat în primă lectură un proiect de lege elaborat de CJI, care va înlesni accesul presei la informația de interes public

28 Iulie 2016
2927 de afişări
Parlamentul a votat  joi, 28 iulie, în primă lectură, proiectul  de lege nr. 47, pentru  modificarea și completarea Legii privind accesul la informație, elaborat de experții Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) și înregistrat ca inițiativă legislativă de către un grup de deputați - Vladimir Hotineanu, Mihaela Spatari, Aliona Goța, Ştefan Creangă, Ion Balan, George Mocanu.
 
Proiectul propune optimizarea procedurii de înregistrare a cererilor de solicitare a informațiilor într-un Registru special de evidenţă şi control. În prezent, aceste cereri se înregistrează împreună cu petițiile. Totodată, este prevăzută reducerea termenului de furnizare a informațiilor oficiale din partea autorităților publice – de la ”nu mai târziu de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii” (cum stabilește  legislația actuală) – până la cel mult 10 zile calendaristice. De asemenea, autorii proiectului consideră că sunt necesare sancţiuni mai dure pentru nerespectarea prevederilor legale, pledând pentru modificarea art. 71 al Codului Contravenţional.
 
Deputata PD, Raisa Apolischi, președinta Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, a informat deputații că doar doi membri ai comisiei respective au votat pentru examinarea proiectului de lege în plenul parlamentului. Guvernul nu a susținut în avizul său ideea instituirii registrului de evidență a cererilor cu solicitări de informații, motivând că ar fi „o propunere foarte costisitoare”. În replică, deputatul George Mocanu a menționat că așa-numitele ”cheltuieli” s-ar reduce la procurarea „unui jurnal de 10 lei”, dacă e vorba de înregistrarea în scris, sau „la adăugarea unui nou fișier în computer, în cazul registrului electronic”.

A trezit discuții în contradictoriu și prevederea privind reducerea termenelor de prezentare a informațiilor pentru presă. În opinia Raisei Apolischi, „termenele prea scurte” ar putea aduce după sine anumite litigii. Autorii propun ca în cazul furnizării informației pentru presă aceste termene să difere de cele prevăzute pentru examinarea unor petiții. Spicherul Andrian Candu a fost de acord că ”peste 30 de zile acea informație nu mai contează”, dacă tratăm solicitarea de informație pentru presă după aceleași criterii ca și petițiile.

Autorii proiectului vor avea nevoie de argumente suplimentare în lectura a doua, pentru a-i convinge  pe deputați că accesul operativ la informația de interes public este o condiție inevitabilă pentru dezvoltarea unei societăți democratice.

Campania ”O  lege mai  bună pentru  jurnaliști, un cetățean mai informat” este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.