În această listă se regăsesc și numele a patru jurnaliști și bloggeri din R. Moldova. Este vorba despre Pavel Gavrilov, moderator al site-ului www.57.md, Andrei Safonov, politolog și blogger din regiunea transnistreană, Vladimir Bukarski, coordonatorul proiectului “Eurasia Inform” (pe profilul său de Facebook acesta se prezintă și ca analist la Partidul Socialiștilor din Moldova) și Pavel Grigorciuc, redactor-șef al portalului grenada.md. În prezent, Pavel Grigorciuc se află în arest la Chișinău, fiind cercetat pentru „dezordine în masă", în timpul protestelor din 6 septembrie.
Decizia de a impune aceste sancțiuni a fost luată de autoritățile ucrainene, după ce conducerea așa-zisei Republici Populare Donețk a anunțat că va organiza alegeri pe teritoriul separatist la 18 octombrie.
Sancțiunile sunt impuse pentru o perioadă de un an.
Într-o declarație făcută publică joi, 17 septembrie, Reprezentantul OSCE pentru libertatea mass-media, Dunja Mijatović a facut apel către președintele Ucrainei să excludă din această lista jurnaliștii: "Am tot respectul pentru dreptul legitim al guvernului de a lupta împotriva terorismului și de a proteja securitatea națională a cetățenilor, dar introducerea unor restricții care limitează libera circulație a jurnaliștilor nu este o metodă de a asigura securitatea".
Potrivit unei informații amplasate pe site-ul Consiliului național de securitate și apărare al Ucrainei, vineri, 18 septembrie, au fost anulate sancțiunile împotriva jurnaliștilor occidentali. Între aceștia sunt trei jurnaliști de la BBC, doi reporteri de la publicația spaniolă El Pais și un jurnalist german de la publicația Die Zeit.
"Libertatea presei este o valoare absolută pentru mine", a declarat Poroshenko, citat de purtătorul de cuvânt al Președinției de la Kiev, Sviatoslav Tsegolko.
Sursă foto: timpul.md