Eşti aici

Petru Macovei: „Posturile TV ruseşti retransmise în Moldova sunt un pericol la adresa securităţii informaţionale”

17 Iunie 2014
1576 de afişări
Unele posturi de televiziune din Federaţia Rusă, retransmise în Republica Moldova, reprezintă un pericol pentru securitatea informaţională a ţării, a declarat luni, 16 iunie, Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Indepndente, organizaţie ce a monitorizat timp de o săptămână modul în care cinci astfel de canale au reflectat conflictul din Ucraina.
 
În perioada 18-24 aprilie, API a monitorizat posturile Rossia 24, RTR, Pervîi Kanal, Ren TV şi NTV. Raportul constată că marea majoritate a posturilor analizate au propagat sistematic ideea separatismului în regiunile de sud-est ale Ucrainei, iar informaţiile difuzate în perioada de referinţă de către toate posturile rusești monitorizate au fost în măsură să manipuleze opinia publică. Unele instituţii mass-media au fost utilizate ca instrumente de propagandă pentru a inocula populaţiei ideea agresiunii din partea Kievului împotriva locuitorilor pașnici, nedorinţa autorităţilor de a soluţiona conflictul pe cale pașnică, dar și de a arăta slăbiciunea armatei ucrainene în contrast cu măreţia și puterea Rusiei ca stat.
 
De asemenea, potrivit autorilor, mass-media monitorizate au recurs la diferite procedee/tehnici propagandistice pentru a promova poziţia luată de Rusia în acest conflict. Printre acestea sunt lansarea zvonurilor (că alături de ucraineni ar lupta și persoane care vorbesc engleza, iar armele ar fi de producţie străină); dezinformarea (trucarea imaginilor video, unele reportaje incluzând imagini de arhivă filmate cu câţiva ani înainte, în cu totul alt loc); manipularea informaţiei (filtrarea informaţiei, distorsiuni de mesaje; utilizarea etichetelor etc.) în măsură să contribuie la crearea unei imagini pozitive a administraţiei regionale și a adepţilor federalizării (prezentaţi ca victime, eroi care au dreptul la autodeterminare și luptă pentru dreptul lor, pentru pământul lor), dar și a administraţiei publice centrale de la Moscova în frunte cu președintele Putin (figură autoritară, atotştiutoare, împăciuitoare, care cunoaște bine istoria dar și specificul caracterului rus în stare să moară ca să-și apere patria).
 
Autorii monitorizării mai susţin că materialele respective pot duce la crearea de stereotipuri cu privire la autorităţile centrale şi armata ucraineană (incompetenţi, impotenţi, agresori).

Retransmiterea acestor posturi pe teritoriul Republicii Moldova reprezintă un pericol la adresa securităţii informaţionale a ţării, a accentuat directorul executiv al API, Petru Macovei. „Posturile ruseşti sunt retransmise în Republica Moldova şi transmit informaţii false, deseori manipulatorii. Credem că există un pericol real pentru spaţiul informaţional al Republicii Moldova şi pentru limitarea dreptului constituţional al cetăţenilor moldoveni la informaţie veridică”, a subliniat Macovei.
 
Experţii API recomandă Consiliului Coordonator al Audioavizualului (CCA) să urmărească modul în care posturile străine retransmise în Republica Moldova se conformează legislaţiei audiovizuale autohtone și europene cu privire la informarea corectă, obiectivă și pluralistă. Iar în cazul în care monitorizările vor constata abateri constante de la prevederile legislaţiei, să aplice sancţiuni, inclusiv să ia în consideraţie obligarea radiodifuzorilor ce retransmit posturile străine să acopere buletinele de știri și emisiunile de dezbateri pe teme politice ale acestora cu produse locale și/sau europene.

Preşedintele CCA, Marian Pocaznoi, a declarat că şi instituţia pe care o conduce a monitorizat cele cinci posturi TV, iar rezultatele vor fi făcute publice vineri, 20 iunie. „Ar trebui să aprobăm raportul, după care să venim cu sancţiuni în cazul în care depistăm anumite derogări. Derogări sunt”, a menţionat Pocaznoi.

Sursa foto: api.md