Eşti aici

PG, despre dispoziția „la limita cenzurii” a lui Dragoș Vicol privind informarea despre Covid-19: Nu am avut temei să intervenim

25 Mai 2020
1573 de afişări
Procuratura Generală (PG) susține că nu a găsit temei să intervină pe marginea dispoziției din martie a președintelui Consiliului Audiovizualului (CA), privind modul în care posturile radio și TV ar fi trebuit să relateze despre evoluția pandemiei de coronavirus pe perioada stării de urgență, se arată într-un răspuns oficial al instituției pentru Media Azi. Anterior, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au sesizat PG, considerând că șeful CA și-ar fi depășit atribuțiile, ar fi constrâns dreptul la libertate de exprimare și ar trebui să răspundă în fața legii pentru dispoziția emisă, anulată între timp.

Procurorii au constatat că dispoziția semnată de președintele CA a fost emisă „în temeiul hotărârii Parlamentului” privind declararea stării de urgență și „în vederea gestionării eficiente a situaţiei de criză pe dimensiunea informaţională, precum şi asigurării informării obiective a populaţiei în legătură cu situaţia epidemiologică prin infecţia cu Covid - 19”. În context, reprezentanții PG accentuează că instituția nu a înregistrat, în perioada stării de urgență, sesizări privind încălcarea dreptului la libertatea de exprimare de la furnizori și distribuitori de servicii media. 

„Pe motivele indicate, precum şi că din conținutul sesizării nu rezultă o bănuială rezonabilă că a fost săvârșită o infracțiune, temei de a interveni Procuratura Generală nu a avut, fapt despre care a fost informat solicitantul”, se spune în răspunsul semnat de procurorul Marian Tomic.

Dispoziția care a stârnit un val de critici în rândul reprezentanților mass-media a fost semnată  inițial doar de Dragoș Vicol. Acesta a explicat că a semnat-o personal motivând prin starea de urgență și dorința de a evita eventuale riscuri în cazul organizării unei ședințe publice cu membrii Consiliului. El a mai precizat atunci că ar fi agreat cu colegii textul documentului prin intermediul discuțiilor online. 

După ce mai mulți jurnaliști au criticat documentul, deputații PAS s-au adresat la Procuratură cu o sesizare în care au solicitat procurorilor să verifice dacă Dragoș Vicol și-a depășit atribuțiile în cazul dat și dacă a restricționat dreptul la libertatea de exprimare.

Între timp, președintele Consiliului și-a anulat propria dispoziție, motivându-și decizia prin faptul că a dorit să calmeze spiritele. Ulterior, membrii CA au adoptat o altă dispoziție cu privire la principiile de reflectare a situației privind Covid-19.

Potrivit documentului anulat, jurnaliștii posturilor de televiziune și radio erau obligați să renunțe, pe perioada stării de urgență, la „enunțarea și favorizarea neavizată a propriei opinii” în abordarea subiectelor despre pandemia de coronavirus și să includă obligatoriu poziția autorităților în produsele difuzate.