Eşti aici

Pirkka Tapiola despre factorii care stopează reformele în mass-media autohtonă

28 Octombrie 2015
1413 afişări
Șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova este îngrijorat de faptul că R. Moldova a coborât în ultimul an cu 16 trepte în Indicele Libertății Presei, aceasta datorându-se, în opinia sa, și stopării reformelor din mass-media. ”În 2011 a fost elaborat un proiect de lege al Codului Audiovizualului finanțat de UE și Consiliul Europei, însă așa s-a întâmplat că despre acest proiect nimeni nu mai știe pe unde se află.” Potrivit oficialului european, R. Moldova are restanțe în ceea ce privește asigurarea transparenței proprietăților din mass-media sau depolitizarea Consiliului Coordonator al Audiovizualului și a Radiodifuzorului public.

”Dacă privim presa în țările din UE, observăm că acolo se pune accent pe obiectivitatea informației și pe relația de respect față de populație. Rolul mass-mediei este să ofere oamenilor informație, pentru ca ei înșiși să-și formeze opiniile. Aceasta este o chestiune dificilă în contextul războiului propagandistic, care vine, fie din partea presei din Rusia, fie din altă parte. Există însă și un aspect intern - ceea ce observ, urmărind seara un canal tv sau altul, este că ele transmit un conținut care profilează clar un anumit mod de gândire al oamenilor, dar nu informații, ceea ce este îngrijorător”, a menționat Pirkka Tapiola într-un discurs adresat participanților la Forumul mass-media, care are loc la Chișinău.

Nu este pentru prima dată când oficialul european ia atitudine față de problemele presei din R. Moldova. Într-un interviu acordat Ziarului de Gardă la începutul lunii curente, Pirkka Tapiola constata cu aceeași îngrijorare: “Există o serie de… nu le-aş spune monopoluri, dar structuri care deţin controlul asupra mai multor televiziuni, în spatele cărora stau politicieni, şi este foarte vizibilă agenda politică a acestora la TV. Chiar şi ultimele proteste au fost prezentate în mod diferit la aceste staţii tv, reieşind parcă din atitudinea liderului politic faţă de ele”.
Forumul mass-media își va continua lucrările și pe parcursul zilei de astăzi, urmând să adopte documente importante pentru breasla jurnalistică.