Eşti aici

Plângeri la Poliție și vizite în redacție, după o anchetă publicată de Newsmaker. Polițist: „Nu au fost nicidecum intimidări”

04 Martie 2021
794 de afişări
Publicația Newsmaker a anunțat că după publicarea articolului „Dosarul răzbunării. Thriller despre droguri și «războiul» polițiștilor” (în orig, «Дело мести. Наркотриллер о «войне» полицейских в Молдове») la adresa redacției au parvenit două cereri prealabile din partea oamenilor legii vizați în ancheta jurnalistică. Totodată, șeful unui sector al Poliției din Capitală a mers la sediul instituției media, precizând pentru Media Azi că a vrut să se asigure cu privire la adresă. Echipa Newsmaker califică acțiunile polițiștilor drept „încercare de intimidare a jurnaliștilor”.

Potrivit NewsMaker, la sfârșitul lunii februarie, redacția a recepționat două cereri prealabile din partea a doi colaboratori ai Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI (SPIA)  – Ivan Melnic și Dumitru Rusu, despre care jurnaliștii au scris că au figurat într-un dosarul cu privire la „trafic ilegal de substanțe narcotice, psihotrope sau analoage acestora". Ulterior, Melnic a fost scos de sub urmărire penală, dar pe numele său a fost pornit un alt dosar penal, cu privire la depășirea atribuțiilor de serviciu și încălcarea vieții private. Potrivit NewsMaker, cazul a ajuns în instanță.

În cererea prealabilă, Melnic și Rusu solicită dezmințirea informației publicate, retragerea articolelor în limbile rusă și română de pe site și achitarea prejudiciului moral în valoare de 100.000 de lei. Mai mult, ambii au scris că autoarea articolului, Alexandra Batanova, ar fi primit o recompensă de 150 de dolari pentru a publica acest material, fără a preciza de la cine și pentru ce. 

Totodată, pe numele jurnalistei au fost depuse două plângeri la Sectorul de poliție nr.1 al Inspectoratului de poliție Buiucani. Redacția a precizat că a aflat despre ele de la șeful sectorului, Nicolae Cornescu, care s-a prezentat personal la sediul redacției. Alexandra Batanova nu se afla pe loc, dar l-a contactat telefonic ulterior, fiind anunțată despre plângeri și că ar fi vorba de calomnie. Jurnalista i-a cerut să trimită citațiile la adresa redacției. „M-am simțit foarte inconfortabil când colegii mi-au spus că m-a căutat polițistul. Am început să-mi fac griji pentru securitatea mea fizică, după care m-am gândit că nu ar trebui să mă emoționez atât de tare. Apoi, am vorbit constructiv cu avocatul și am înțeles că nu am făcut nimic incorect, dar sistemul a avut un răspuns inadecvat la munca jurnaliștilor”, a precizat Alexandra Batanova pentru Media Azi.

Redacția și avocatul Newsmaker, Vitalie Zamă, califică acțiunile polițiștilor drept o încercare de intimidare a jurnaliștilor.

Nicolae Cornescu a confirmat pentru Media Azi că la sectorul de poliție au parvenit două plângeri pe numele jurnalistei, însă nu el este responsabil de examinarea lor. Ar fi vorba de un angajat nou,  care nu cunoaște deocamdată această zonă a orașului. „Noi telefonam la numerele afișate pe site și nimeni nu răspundea. Dat fiind faptul că eu aveam alte chestiuni pe strada Serghei Lazo (sediul Newsmaker, n.r.) și am văzut lumină, m-am gândit că poate reacționează cineva. Respectiv, am sunat. Dar intimidări nicidecum nu au fost”, a comentat Cornescu.

El a precizat că organele de drept sunt obligate să recepționeze plângerile depuse de cetățeni, iar ulterior vor fi expediate redacției demersuri necesare pentru a afla și opinia lor pe marginea celor invocate.