Eşti aici

Poșta Moldovei ar putea plăti o amendă pentru neexecutarea unei decizii a CSJ privind asigurarea accesului la informație

10 Noiembrie 2017
889 de afişări
Magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au emis o decizie irevocabilă, la începutul lunii octombrie 2017,  prin care au obligat Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” să ofere Asociaţiei Presei Independente (API) informații referitoare la concursurile de achiziții desfășurate pe parcursul anilor 2014-2016, scrie moldovacurata.md.

Jurista întreprinderii Romina Cotruța afirmă că nu a primit încă decizia instanței, deși a expirat deja termenul legal - o lună - în care întreprinderea urma să furnizeze informația solicitată.

Avocatul API susține că Poșta Moldovei ar putea fi obligată să execute în mod silit această decizie. Acesta a adăugat că întreprinderea ar putea să fie sancționată cu amendă pentru neexecutarea hotărârii judecătorești, sancțiune care e cuprinsă între 1500 și 9000 de lei.

API ceruse anterior de la Poșta Moldovei informaţii despre firmele care au prestat servicii de construcţie, renovare, reabilitare şi modernizare a oficiilor poştale din ţară, dar și despre sumele cheltuite în acest scop în perioada ianuarie 2014 - martie 2016.

Directorul întreprinderii Serghei Nastas a refuzat să ofere informația solicitată, argumentând că aceasta ar conţine secret comercial și date cu caracter personal.

Întreprinderea a fost atacată în judecată, iar în instanța de fond a pierdut procesul și a fost obligată de instanța să furnizeze informația.
Curtea Supremă de Justiție prin decizia din 4 octombrie a confirmat hotărârea adoptată în instanța de fond. 

Procesul de judecată a durat circa un an și jumătate.