Eşti aici

Posturile publice Moldova 1 și Moldova 2 și televiziunile afiliate lui Plahotniuc – Prime și Canal 2 – vor fi monitorizate de CA timp de zece zile, nonstop

26 Septembrie 2019
2167 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) va monitoriza în actuala campanie electorală doar șase furnizori de servicii media audiovizuale - posturile de televiziune Moldova 1, Moldova 2, Prime TV, Canal 2 și posturile de radio - Radio Moldova și Radio Moldova Tineret. Despre aceasta a declarat în cadrul conferinței de presă „Consiliul Audiovizualului și provocările campaniei electorale”, din 26 septembrie 2019, președintele CA Dragoș Vicol.

Membra CA Lidia Viziru a menționat că o astfel de viziune se aplică pentru prima dată de către CA și a explicat cum s-a ajuns la această inițiativă. „Este în premieră când CA monitorizează în baza art. 70 a. 12 (Codul electoral) – numai radiodifuzorii naționali. Vreau să vin cu o claritate. Anterior, întrucât numărul de furnizori naționali era mare – de 16-17– și se opta pentru monitorizarea principalelor buletine informative. La moment, dat fiind faptul că lista furnizorilor naționali este mai mică, CA are posibilitatea să monitorizeze 24 din 24 de ore aceste posturi de televiziune”, a precizat Lidia Viziru.


La rândul său, președintele CA a menționat că a ales aceasta formulă pentru a respecta Codul Electoral, care prevede că autoritatea de reglementare trebuie să prezinte la CEC rapoarte de monitorizare a modului de reflectare a campaniei electorale de către radiodifuzorii naționali, iar lista acestor posturi a fost aprobată în luna august de către CA. El a motivat inițiativa și prin faptul că autoritatea are un număr limitat de monitori și posibilități pentru a evalua un număr mare de radiodifuzori.


Sursa:  Codul electoral (aplicabil pentru alegerile parlamentare în circumscripții uninominale)

Membra CA Veronica Cojocaru a criticat inițiativa CA și a afirmat că se va autosesiza pentru a solicita monitorizarea a 16 posturi tv, așa cum a fost în scrutinele precedente. „Este un precedent și o premieră când membrii CA nu decid, care anume posturi de televiziune să fie monitorizate în campania electorală. Eu solicit să fie monitorizate toate posturile de televiziune monitorizate în campania electorală precedentă” a afirmat Cojocaru în cadrul ședinței. Aceasta a adăugat că va depune o sesizare la Cancelaria CA.

Vicol a precizat că, atât membrii Ca, cât și cetățenii vor avea posibilitatea de a se autosesiza pe marginea încălcărilor admise de alte posturi în campania electorală. 

Cei șase furnizori de servicii media vor fi monitorizați nonstop, nu doar în principalele buletine de știri, cum se proceda anterior. Monitorizările se vor desfășura timp de zece zile pentru un raport. În total vor fi 3 rapoarte în următoarele perioade:  20 - 29 septembrie; 30 - 9 octombrie;  10 - 20 octombrie.