Eşti aici

Premianții anului 2017 în jurnalism: Alina Radu

26 Decembrie 2017
3587 de afişări
Alina Radu, „Ziarul de Gardă”: „Nu sperăm că putem schimba lumea într-o singură zi, dar nici nu disperăm”

Fondat în anul 2004 și specializat în jurnalism de investigație, „Ziarul de Gardă” este cunoscută publicului larg pentru materialele răsunătoare care au scos în vileag afacerile ilicite ale unor demnitari sau averile suspecte ale politicienilor, judecătorilor, procurorilor etc. Iar de câțiva ani, acestea sunt publicate și în versiune de limba rusă a ziarului... În cadrul Galei Presei din acest an, „Ziarul de Gardă” a fost menționat de tocmai trei ori: echipa acestuia a luat unul dintre cele două „mere” la categoria Investigație, Premiul special pentru Jurnalism responsabil și semnalarea problemelor din sistem și Premiul Național de Etică și Deontologie Profesională Jurnalistică, oferit de către Consiliul de Presă.

Alina Radu ne-a răspuns la următoarele trei întrebări:

1. Cum a fost anul 2017 pentru Dvs., dar și pentru presa din Republica Moldova?
2. Ce semnificație are pentru Dvs. acest premiu?
3. Ce sfaturi – două, trei maximum – le-ați da viitorilor jurnaliști care vor să se afirme în meserie?

  • Raportat la anul 2017, eu am un principiu care cred că ne salvează pe cei care facem jurnalism de investigați: „Cu cât e mai rău, cu atât e mai bine!”. Adică, dacă este rău în țară, jurnalismul este interesant, nu ne plictisim. Iar guvernanții nu ne lasă nicio clipă să ne plictisim... Și în acest an ne-au pus o mulțime de piedici, au ascuns o mulțime de informație de interes public și, astfel, ne-au făcut nouă, reporterilor, viața mai vibrantă, activă și energică. Cel mai regretabil este totuși faptul că politicienii speculează cu principii europene, precum sunt transparența și libertatea presei, dar fac exact opusul. Pentru echipa ZdG a fost un an interesant, dar și complicat. Ca instituție de presă, noi activăm pe patru platforme: scris, on-line, TV și radio. Toate sunt specializate pe investigație și nu-i deloc simplu să le poți menține la cel mai înalt nivel. Totuși, am făcut față acestei provocări și, pe final de an, putem spune că am reușit să realizăm ceea ce ne-am propus la început de 2017. Am continuat să facem, săptămânal, investigații, în limbile română și rusă, și să producem emisiunile televizate de investigații, printre puținele de la noi.
  • Premiile ridicate în acest an la Gala Presei au o semnificație aparte. Pentru că și în 2017 am fost atacați din toate părțile - inclusiv de către prim-ministru, de unii miniștri și deputați -, și în 2017 ne-am ales cu o mulțime de dosare în instanță... Pe acest fundal de hărțuire permanentă, premiile oferite de breasla jurnalistică ne reconfirmă faptul că munca tuturor colegilor mei de la „Ziarul de Gardă” este una corectă și că ne aflăm, în continuare, pe calea cea dreaptă. Sunt premii care ne încurajează foarte mult să mergem înainte, să nu cedăm.
  • Viitorilor jurnaliști le sugerez să nu spere că într-o singură zi, cu un singur articol - chiar dacă e făcut cu sânge - poți schimba lumea, dar nici să nu dispere. Lucrurile bune nu se fac imediat, în schimb sunt posibile dacă există multă consecvență și insistență. Le mai doresc să fie perseverenți și corecți, pentru că astăzi în Republica Moldova încă este posibil să faci jurnalism de calitate. Pentru mine jurnalismul este cea mai frumoasă ocupație din lume și din acest motiv îi îndemn să încerce să exerseze această minunată profesie.
 
Elena Rotari, Ion Ciobanu,
Școala de Studii Avansate în Jurnalism