Eşti aici

Premianții anului 2017 în jurnalism: Liuba Șevciuc

18 Decembrie 2017
2058 de afişări
Jurnalista de investigație de la RISE Moldova Liuba Șevciuc a fost desemnată drept una dintre jurnaliștii anului 2017, în cadrul Galei Anuale a Clubului de Presă, ediția a XXIII-a, organizată pe 14 decembrie, la Chișinău. Aceasta a fost premiată la Categoria Reportaj TV, pentru materialul „Educați prin violență”, oferindu-ne și un scurt interviu în care ne-a răspuns la următoarele trei întrebări:

1.Cum a fost anul 2017 pentru Dvs., dar și pentru presa din Republica Moldova?
2. Ce semnificație are pentru Dvs. acest premiu?
3. Ce sfaturi – două, trei maximum – le-ați da viitorilor jurnaliști care vor să se afirme în meserie?

Liuba Şevciuc, RISE Moldova:

„Breasla jurnaliștilor de investigație este mică, dar puternică”

Timp de patru ani, a fost coordonatoarea emisiunii de investigație „Moldova, țară de minune”, de la Publika TV, timp în care realizat mai multe anchete despre corupție, trafic de persoane și munca la negru. Apoi a mers la Radio Europa Liberă, unde a fost reporteră la emisiunea TV „Pur și simplu”. Unul dintre documentarele semnate de ea, „Dragă Stalin”, a fost desemnat, în 2015, drept cel mai bun features în competiția anuală „The Best of Radio Free Europe/Radio Liberty”. În decembrie curent, la Gala Presei, Liuba Șevciuc a luat Premiul „Cel mai bun jurnalist al anului 2017” la categoria Reportaj TV, pentru materialul „Educați prin violență”, realizat la RISE Moldova Project. 

  • Anul 2017 a fost unul foarte interesant pentru mine. Am început să fac investigații în redacția RISE Moldova, unde am învățat să lucrez și cu bazele de date. Până nu demult, am practicat un alt stil de jurnalism - am realizat reportaje și știri. Pentru mine a fost o provocare să fac jurnalism de investigație. Este o nișă pe care nu am exploatat-o anterior și mi se pare foarte interesantă. Deja de un an de zile lucrez în acest domeniu. Este adevărat, există și riscuri în aceasta meserie. Însă, dacă știi cum să acționezi corect în anumite situații, vei reuși să eviți aceste pericole, să-ți protejezi sursele, dar și pe tine însăți. Breasla jurnaliștilor de investigație este foarte mică, dar este destul de puternică și reușește să facă materiale care le dau bătăi de cap celor de la conducere. Eu cred că jurnalismul de investigație are viitor în Republica Moldova și că aceasta comunitate va deveni mult mai mare în următorii ani. A demonstrat-o și anul 2017, când autoritățile au încercat să ne pună mai multe piedici - în special, prin faptul că ne-au blocat accesul la mai multe baze de date. Acum, aceleași autorități încearcă să ne interzică să filmăm cu drona… Tot în 2017, însă, jurnaliștii au arătat că pot fi o forță, căci ne-am unit și am protestat atunci când demnitarii au încercat să ne pună beţe în roate în situația când noi, de fapt, ne-am încăpățânat să activăm așa cum ne dictează meseria.
  • Orice premiu este binevenit. Premiul de astăzi este pentru un material video pe care l-am realizat anul curent la RISE. Noi, la RISE Moldova, facem și materiale video și, recunosc, le fac cu plăcere. Mă bucur foarte mult pentru premiu. Este o apreciere pentru mine și pentru întreagă echipă, care ne încurajează să facem lucruri frumoase și în continuare.
  • Singurul meu sfat este să-și facă munca cu plăcere. Şi este valabil nu doar pentru jurnalism, ci pentru orice altă meserie.