Eşti aici

Presa este responsabilă de ceea ce publică

03 Iunie 2015
1032 de afişări
Pagina electronică Protv.md a publicat pe 2 iunie o știre cu titlul “Imagini ieșite din comun: Un bărbat a fost călărit și călcat în picioare de un preot, la propriu! Cum are loc un „ritual de exorcizare” în Transnistria – VIDEO”. În știre imaginea bărbatului exorcizat a fost blurată, cu toate acestea, redacția a dat link activ la sursa originală de pe YouTube.

Înregistrarea video de pe YouTube a fost preluată și de portalul UNIMEDIA, care pe 3 iunie a publicat o știre cu un titlu asemănător: “(video) Un bărbat este „încălecat” de preot, într-un ritual de exorcizare bizar în Transnistria”.

Miercuri, 3 iunie, Mitroplia Chișinăului și a Întregii Moldove s-a autosesizat și a calificat practicile de exorcizare din secvența video difuzată pe Internet drept ”absolut necorespunzătoare”, angajându-se să examineze cazul.

Precizăm că, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști prevede: “Vom avea grijă să nu publicăm fotografii șocante, conținutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor” (Capitolul 2, Etica jurnalistică, paragraful ”Fotografiile”). Același document stabilește: “Presa este responsabilă de ceea ce publică, chiar dacă declarațiile sunt atribuite altor surse” (Capitolul 2, Etica jurnalistică, paragraful ”Acuratețea și verificarea faptelor”).