Eşti aici

Primul în Moldova și-a sistat emisia în rețeaua analogică terestră. Telespectatorii mai pot urmări doar postul Moldova 1

30 Iulie 2021
3026 de afişări
Postul de televiziune Primul în Moldova și-a sistat emisia în rețeaua analogică terestră pe data de 17 iulie. Informația a fost confirmată pentru Media Azi de către directorul general al Radiocomunicații, Mihail Iacob. Astfel, la nivel național, telespectatorii care recepționează semnalul TV cu antene simple pot să urmărească doar postul public de televiziune Moldova 1.

Mihail Iacob a precizat că emisia semnalului Primul în Moldova în rețeaua III TV analog a fost sistată la solicitarea beneficiarilor companiei Telesistem, deținătoarea licenței de emisie pentru acest canal. Directorul general al Radiocomunicații susține că nu cunoște motivul deciziei furnizorului.  El a adăugat că, după sistarea semnalului, întreprinderea a fost apelată de mai mulți telespectatori care le-au reproșat că ar fi oprit eterul intenționat. „Când am deconectat analogicul, telefonul era roșu - și cu insulte, și cu de toate la adresa Radiocomunicații. Adică de ce noi deconectăm. Exact ca și cu TVR Moldova [semnalul analogic a fost sistat  în ianuarie 2021, n.a.]”, ne-a spus Mihail Iacob.

Stanislav Vîjga, administratorul Primul în Moldova, a refuzat să comenteze pentru Media Azi informația cu privire la sistarea semnalului. „Noi acum ne clarificăm și avem o corespondență cu ei [Radiocomunicații – n.a.]. Nu oferim comentarii deocamdată”, a răspuns Vîjga.

Primul în Moldova a fost monitorizat în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Consiliul Audiovizualului (CA). Rezultatele ultimei monitorizări a CJI au atestat că postul de televiziune „a demonstrat un comportament tendențios și partizan în raport cu Blocul Electoral Comuniștii și Socialiștii (BECS)”. Pe 15 iulie, CA a sancționat Primul în Moldova cu 10.000 de lei  pentru nerespectarea prevederilor la condițiile din licența de emisie, în urma examinării celui de-al doilea raport de monitorizare a comportamentului televiziunii în campanie.

Canalul Primul în Moldova și-a încetat emisia în rețeaua de stat în format analogic la o săptămână după scrutinul electoral în rezultatul căruia BECS  a ajuns în opoziție. În octombrie 2019, Consiliul Audiovizualului a aprobat solicitarea postului de televiziune Accent TV privind modificarea denumirii în Primul în Moldova pe motiv că a obținut contractul de restransmisie a postului Pervîi Kanal de la Moscova. Peste o lună, postul de televiziune Prime TV (care la fel restransmitea conținutul Pervîi Kanal) al fostului lider democrat Vlad Plahotniuc a renunțat la frecvența națională în sistem analogic. În decembrie 2019, Primul în Moldova și TVR Moldova au câștigat dreptul de a utiliza frecvențele naționale în format analogic terestru. 

Potrivit ultimelor date publice ale măsurătorului de audiență TV MR MLD, din august 2020, Primul în Moldova ocupa locul trei în clasamentul celor mai urmărite posturi TV, după RTR Moldova și NTV Moldova. 

Potrivit declarației postului de televiziune Primul în Moldova privind politica editorială la alegerile parlamentare anticipate, Telesistem TV are doi proprietari: moldoveanul Vadim Ciubara cu o cotă de 49% și Igor Ceaika omul de afaceri și fiul ex-procurorului general rus Iurii Ceaika care deține 51% în pachetul de acțiuni al companiei ruse Media Invest Service, fondatoarea Telesistem TV.

DECONECTAREA SEMNALULUI ANALOGIC, „MISIUNE IMPOSIBILĂ” A AUTORITĂȚILOR DIN MOLDOVA

Mihail Iacob susține că a informat Consiliul Audiovizualului despre faptul că a rămas doar o singură rețea analogică TV funcțională la nivel național, prin care emite Moldova 1. Totodată, potrivit lui, mai sunt televiziuni care emit prin semnalul analogic în anumite zone, cum ar fi TV5 în Chișinău, Publika TV - pe unele frecvențe, precum și câteva posturi locale.

Autoritățile din Republica Moldova au amânat de mai multe ori termenul de sistare definitivă a semnalului analogic terestru pentru a trece exclusiv pe semnalul digital, motivându-și decizia prin insuficiența aparatelor de decodare a semnalului digital și prin faptul că o parte din populație dețin televizoare vechi, cu antenă simplă, care pot recepționa doar semnalul analogic. Mihail  Iacob a menționat, că până în prezent, „o decizie oficială a organelor de stat privind sistarea difuzării în Republica Moldova a televiziunii în format analog nu există”. Fostul președinte al comisiei parlamentare pentru mass-media, Adrian Lebedinschi, estima termenul-limită de funcționare a semnalului analogic la septembrie 2021.