Eşti aici

Primul raport de monitorizare a televiziunilor rusești: „Zilnic, se retransmite la greu manipulare, propagandă și dezinformare”

29 Aprilie 2017
1440 de afişări
Asociația Presei Independente (API) a prezentat vineri, 28 aprilie, primul raport de monitorizare a posturilor de televiziune din Federația Rusă, retransmise pe teritoriul Republicii Moldova. Scopul monitorizării a fost  analiza și semnalarea publică a posibilelor mesaje de manipulare și de propagandă informațională, diseminate de către instituțiile media vizate cu referire la cele mai importante teme/subiecte ale zilei în plan regional și internațional.

Perioada de monitorizare a fost 27 martie - 26 aprilie 2017, iar raportul prezentat conține date despre primele două săptămâni. În total, au fost supuse monitorizării cinci posturi de televiziune: Pervîi Kanal, RTR, NTV, REN TV și CTC.

Potrivit lui Petru Macovei, directorul executiv al API și Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), care au coordonat procesul de monitorizare și au lucrat asupra raportului, au fost identificate mai multe tehnici de manipulare și de propagandă, între care prezentarea tendențioasă a evenimentelor, exacerbarea faptelor, expunerea unilaterală dintr-o singură sursă, prezentarea selectivă a informației, manipularea imaginilor etc. Mai exact, în știrile și în emisiunile informativ-analitice ale celor cinci media au fost transmise și promovate mesaje pro-ruse, anti-ucrainene, anti-europene și anti-occidentale.

Spre exemplu, la Pervîi Kanal, cel mai frecvent au fost transmise mesaje precum: „Ucraina este slabă, se destramă și minte”; „În Ucraina este haos”; „Dumnezeu este de partea Rusiei”; „Rusia trebuie să fie mai agresivă cu Ucraina”; „Europa devine tot mai slabă”. În ceea ce privește comportamentul moderatorilor emisiunilor de la Pervîi Kanal și REN TV, Petru Macovei a menționat că aceștia își expun punctul de vedere și își permit să întrerupă experții din studio: „Invitații pro-ucraineni sunt agresați verbal fără ca moderatorii să intervină în vreun fel”.

Aceeași situație a fost atestată și la celelalte trei instituții posturi de televiziune. „Sunt invitate multe persoane în studiou, uneori se ajunge și până la 20, doar că o mare parte dintre acești oameni vin cu aceleași mesaje și cu aceeași poziție. Pentru a mima o discuție, o dezbatere, deseori sunt invitați și câte unu-doi experți care au o altă opinie. Însă, deseori, această opinie pur și simplu nu este auzită. Pentru că, efectiv, lor nu li se oferă microfon ca să răspundă”, a spus Nadine Gogu.

În baza rezultatelor monitorizării vor fi elaborate un set de recomandări pentru Consiliul Coordonator al Audiovizualului și pentru Parlamentul Republicii Moldova. Sugestiile experților vor viza, prioritar, protecția spațiului informațional autohton și contracararea informațiilor propagandistice, false și manipulatoare.

Sursa foto: www.api.md