Eşti aici

Procuratura Anticorupție a clasat procesul penal în cazul filării reporterului RISE Moldova Liuba Șevciuc de către un „provocator de meserie”

20 Mai 2019
2863 de afişări
Procuratura Anticorupție (PA) a refuzat începerea urmăririi penale din lipsa faptului infracțiunii în cazul filării jurnalistei RISE Moldova Liuba Șevciuc de către un „provocator de meserie”.  Informația a fost confirmată, la începutul lunii mai, curent, pentru RISE Moldova, de către procurorul-șef interimar al PA, Adriana Bețișor. Liuba Șevciuc susține că acest caz demonstrează faptul că în calitate de jurnalist „nu-ți poți face meseria în siguranță în Republica Moldova”.

Reporteri RISE, urmăriți de „provocatori”

RISE Moldova a publicat, pe 31 octombrie, un articol în care se relata că Liuba Șevciuc a început să fie urmărită a doua zi după ce a fost publicată investigația „Paradisul oligarhului”, despre vilele din străinătate ale președintelui Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc.

Informația despre presupusa urmărire a reporterului a fost oferită jurnaliștilor RISE Moldova, la 28 septembrie, în Chișinău,  de către o persoană, care s-a recomandat drept Veaceslav Galoi și care în cadrul discuțiilor cu jurnaliștii de la RISE Moldova s-a prezentat drept agent sub acoperire al Centrului Național Anticorupție (CNA), afirmând că lucrează și pentru alte structuri de forță. Acesta susținea că Gheorghe Cavcaliuc, șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției ar fi dat ordine ca jurnaliștii RISE să fie urmăriți. Galoi a declarat jurnaliștilor că deține și alte informații, dar pe care le va furniza doar dacă va semna un acord de colaborare secret cu ei.

Anterior, presa a scris că acesta a fost implicat în mai multe provocări și situații care s-au soldat cu rețineri ale unor persoane cu funcții publice sau a unor oameni de afaceri.

Numele lui Veaceslav Galoi a figurat și în scandalul privind donația oferită de compania „Dufremol” Partidului Acțiune și Solidaritate. Până în prezent, el nu a dat explicații publice pe marginea faptelor în care ar fi fost implicat.

Poliția s-a autosesizat în urma apariției articolului

Poliția a anunțat, imediat după apariția în presă a articolului RISE Moldova, că a inițiat o anchetă pentru a verifica aceste informații.

Tot în acea perioadă, reprezentanții CNA au negat că în structurile lor ar activa un asemenea agent sub acoperire, iar Gheorghe Cavcaliuc, prin intermediul Serviciului de Presă, a respins informațiile, precum că ar fi dat ordine ca vreun jurnalist să fie urmărit.

După ce RISE Moldova s-a adresat la Inspectoratul General al Poliției (IGP) pentru a afla informații despre desfășurarea anchetei inițiate în urma publicării articolului, șeful IGP, Alexandru Pînzari, a răspuns, pe 31 ianuarie 2018, că sesizarea a fost expediată conform competenței în adresa Procuraturii Anticorupție, în vederea expunerii asupra legalității acțiunilor angajaților vizați. Pînzari a menționat că acest lucru a fost făcut pentru că în conținutului articolului „au fost relatate acțiunile pretins ilegale ale angajaților Poliției și ale angajaților Centrului Național Anticorupție, care, contrar normelor legale, au întreprins un șir de măsuri speciale de investigații” și că, potrivit legislației, procurorul controlează legalitatea acestora și efectuează controlul asupra respectării legislației.
 
De ce procuratura a încetat procesul?
 
La solicitarea RISE Moldova către PA, Adriana Bețișor i-a informat, pe 7 mai, că, pe 30 noiembrie 2018, procesul penal a fost clasat.

 
Procurorul PA Ruslan Botnaru este cel care a dispus clasarea procesului penal. Botnaru a menționat că în cadrul examinării procesului penal a fost informat de către CNA că Veaceslav Galoi nu a activat în cadrul instituției, inclusiv în calitate de colaborator confidențial. IGP, la fel, a negat că acesta este angajat al instituției sau colaborator.
 
Acesta a precizat că nu poate dispune urmărirea penală „deoarece în speță cele invocate de Galoi Veaceslav nu se confirmă prin probe, informații, date, care ar confirma într-o măsură sau alta afirmațiile ultimului”  și că astfel nu „există faptul infracțiunii”.
 
Mai mult, procurorul amintește că reporterii RISE Moldova s-au întâlnit cu Veaceslav Galoi cu 33 de zile înainte de a scrie despre întâlnirea cu el. „Timp în care reprezentanții mass-media, în cazul în care considerau că în privința ultimilor sunt efectuate careva acțiuni ilegale de către angajații MAI și CNA, urmau să sesizeze organul de urmărire penală în conformitate cu prevederile art. 262-263 Cod de procedură penală, însă, circumstanțele întâlnirii între jurnaliști RISE Moldova cu Galoi Veacelav din careva considerente s-au făcut publice, iar la moment organul de urmărire penală este în imposibilitate de a efectua măsuri speciale de investigație în vederea stabilirii motivelor și scopului urmărit de Galoi Veaceslav în cadrul întâlnirii și discuțiilor cu reprezentanții mass-media”, astfel și-a argumentat decizia procurorul Ruslan Botnaru.

Ce crede jurnalista Liuba Șevciuc despre acest caz

Solicitată de Media-azi.md să comenteze modul în care au gestionat acest caz organele de drept, jurnalista Liuba Șevciuc a afirmat că autoritățile par să fi mimat acțiunile. „Din punctul meu de vedere, modul în care au reacționat instituțiile de drept a fost, mai degrabă, o inacțiune. Credeam că o să fiu chemată pentru a da declarații și a explica în detalii ceea ce s-a întâmplat. Presupun că trebuiau audiate persoanele implicate în acțiunea de filaj. Cred că în general obiectul sesizării trebuia să fie altul. De ce cazul a ajuns la Procuratura Anticorupție? Nu pot să-mi explic. Consider că acțiunile autorităților sunt mimate și asta e trist. Pentru că, în consecință, ca și jurnalist, nu-ți poți face meseria în siguranță în Republica Moldova”, a răspuns Liuba Șevciuc.

Anterior, jurnalista afirma că în spatele lui Veaceslav Galoi  ar exista un comanditar, deranjat de articolele RISE Moldova.  

Cazul jurnalistei Liuba Șevciuc a ajuns și în rapoartele organizațiilor internaționale și locale de monitorizare a presei. Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în anul 2018 a atras atenția la faptul că în Republica Moldova continuă intimidarea și hărțuirea jurnaliștilor de investigație, după publicarea articolelor în care sunt vizați politicieni. În particular, raportul citează cazul filării  jurnalistei RISE Moldova Liuba Șevciuc, una dintre autoarele investigației despre proprietățile din străinătate ale liderului Partidului Democrat Vlad Plahotniuc. 

Memoriul privind libertatea presei în Republica Moldova (3 mai 2018 – 3 mai 2019)  constată că nivelul de securitate a jurnaliștilor a regresat dramatic în ultimii doi ani. Potrivit experților, acest fapt este determinat de intensificarea atacurilor, amenințărilor și intimidărilor la adresa jurnaliștilor din partea politicienilor și a funcționarilor publici, dar și de lipsa unei reacții adecvate la astfel de cazuri din partea instituțiilor publice.

Sursa Foto: Rise Moldova