Eşti aici

Procuratura Anticorupție a clasat procesul penal privind privatizarea Casei Presei și fostei cantine a Cancelariei de stat

03 August 2020
982 de afişări
Procuratura Anticorupție (PA) a decis să claseze procesul penal pornit pe cazul dării în locațiune și înstrăinării Întreprinderii de Stat Casa Presei şi fostei cantine a Cancelariei de stat, după ce nu ar fi identificat probe care să demonstreze comiterea unei infracțiuni. Totodată, procurorii au stabilit că mai mulți funcționari publici implicați în procedurile de privatizare și-au depășit „intenționat” obligațiile la diferite etape ale procesului, fiind recunoscute vinovate de exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu.

Procesul penal privind privatizarea sub prețul de piață a 2.000 de metri pătrați din complexul Casa Presei, a Cantinei Guvernului și a unei vile cu statut de monument istoric a fost inițiat pe 9 iulie 2019. Puțin mai devreme RISE Moldova a scris că, la începutul anului 2019, mai multe imobile din Chișinău care aparțineau statului au ajuns pe mâini private la prețuri mai mici decât cele de piață. Potrivit jurnal.md, beneficiar al acestor scheme ar fi fost o rudă al lideruluI democraților, Pavel Filip. Ultimul a negat acuzațiile.

La un an de la deschiderea dosarului, procurorii au decis să claseze procesul penal. Într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție se menționează că în urma investigațiilor efectuate cu privire la faptul „spălării banilor” nu s-ar fi constatat proveniența ilegală a mijloacelor bănești, folosite de către patru agenți economici la procurarea bunurilor statului.

Cât despre abuzul de serviciu care ar fi fost comis de mai mulți angajați publici la înstrăinarea imobilelor vizate, s-a constatat „lipsa unui prejudiciu efectiv și real (...) pentru că, în speță, a fost încasat contraechivalentul pentru tranzacția efectuată pe de o parte, iar pe de altă parte, contractele de vânzare-cumpărare au fost reziliate, cu aducerea părților în poziția inițială, bunurile revenind în proprietatea statului”.

Totuși, procurorii au constatat că funcționarii publici implicați la diferite faze ale procesului au depășit intenționat și vădit limitele prevăzute de lege. Astfel, mai multe persoane au fost recunoscute vinovate de exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu. Printre acestea se numără șase membri ai Comisiei de negocieri directe pentru darea în locațiune a activelor neutilizate ale Casei Presei și Cancelariei de Stat; șase membri ai Consiliului de administrare al Î.S. Complexul Casa Presei; nouă membri ai Comisiei de privatizare a încăperilor nelocuibile, date în locaţiune, instituită prin ordinul directorului Agenţiei Proprietăţi Publice.

Citiți și: Casa Presei, astăzi neatractivă pentru mass-media