Eşti aici

Procurora Adriana Bețișor cere dezmințiri de la presă

12 August 2016
2185 de afişări
Procurora Adriana Bețișor a sesizat Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) cu referire la postul de televiziune Jurnal TV, pe motiv că ar fi fost defăimată în cadrul emisiunii „Ora de Ras” a acestui canal, ediția din 26 iunie. Drept urmare, Adriana Bețișor cere dezmințiri de la echipa de autori. În același timp, analiza emisiunii, efectuată de specialiștii CCA, nu a depistat încălcări ale Codului Audiovizualului din Republica Moldova. Reprezentanții CCA au admis, totuși, o serie de încălcări ale Codului Deontologic al jurnalistului.

În cadrul ședinței CCA din 12 august 2016, raportorul Ion Duhlicher a precizat că emisiunea „Ora de Ras” a fost supusă unei monitorizări, însă au fost depistate doar încălcări ale Codului Deontologic al jurnalistului, nu ale Codului Audiovizualului. Membrii CCA au concretizat că singurul lucru pe care îl pot face este să atenționeze acest post de televiziune. „Nu este prima sesizare, nici nu este ultima  în cazul Jurnal TV și, în special, al emisiunii „Ora de Ras”. Cu toate acestea, nu cred că se va schimba cumva atitudinea sau formatul, dar și comportamentul lor… Propunerea este de a lua față de această sesizare cu mențiunile privind adresarea în instanță pentru apărarea demnității sau onoarei și cu constatarea încălcării de fapt a Codului Deontologic al jurnalistului”, a menționat Dinu Ciocan, președintele CCA.

Media Azi a solicitat opinia reprezentanților Jurnal TV, inclusiv printr-un e-mail, dar nimeni nu a putut să comenteze situația. „Din păcate, nimeni nu poate să vă dea o declarație. Juristul lipsește, iar realizatorii emisiunii sunt în concediu. Reveniți. Poate că luni vă va da cineva o declarație”, ne-a spus un reprezentant al instituției.

Zilele trecute, Adriana Bețișor a transmis, prin avo­ca­ta sa, și o cerere prealabilă către „Ziarul de Gardă”. Și în acest caz, procuroara cere dezmințiri „cu pri­vire la cos­tul exor­bi­tant al imo­bi­lu­lui vizat în titlul arti­co­lu­lui” și „eli­mi­na­rea foto­gra­fiei de pe fun­da­lul imo­bi­lu­lui ce con­sti­tuie obiect al inves­ti­gației și a extra­su­lui din Regis­trul bunu­ri­lor imo­bile din publi­cația online”, după ce ziarul a dez­vă­luit că fami­lia lui Bețișor con­stru­iește un imo­bil de mili­oane la mar­gi­nea Chiși­nă­u­lui.