Eşti aici

Proiectul de lege ce-i obligă pe radiodifuzori să-şi declare proprietarii a fost adoptat în prima lectură

21 Iulie 2014
1364 de afişări
Insituţiile mass-media din domeniul audiovizualului vor fi obligate să facă publice informaţiile cu privire la proprietari. Un proiect de lege privind transparenţa proprietăţii mass-media, ce prevede operarea unui şir de modificări în Codul Audiovizualului, a fost adoptat în prima lectură de Parlament.

Proiectul prevede modificarea şi completarea mai multor articole - 2, 23, 28 etc. - din Codul Audiovizualului al Republicii Moldova. Astfel, se propune introducerea unor noțiuni noi, care să contribuie la colectarea informației despre „proprietarii” şi „proprietarii beneficiari” ai instituțiilor media, precum și oferirea de împuterniciri sporite Consiliului Coordonator al Audiovizualului în vederea asigurării transparenței proprietății mass-media.

„Acest proiect îşi propune să responsabilizeze proprietarii media. Consumatorii trebuie să cunoască, pe lângă programele şi echipa redacţională, cine sunt beneficiarii finali“, a declarat Chiril Lucinschi, preşedintele Comisiei parlamentare pentru mass-media, citat de adevărul.md.

„Republica Moldova dispune de toate instrumentele de apărare a libertăţii de exprimare şi a mass-media. În ultimii ani n-am avut cazuri de corupţie externă, dar există foarte multă cenzură internă influenţată de la nivel politic. Angajaţii unor canale TV sunt plătiţi cu salarii mari pentru loialitatea politică, ceea ce, în final, contribuie la manipularea opiniei publice. Patronul politic poate fi ghicit doar după politica editorială… Sper că proiectul de azi nu este o nouă cârpeală a Codului Audiovizualului”, a menționat deputata liberală Corina Fusu, citată de aceeași sursă.

Mai mulți deputați au venit cu propuneri de îmbunătățire a documentului. Liberalul Valeriu Munteanu a propus să fie inclusă o prevedere ce ar interzice companiilor offshore să dețină proprietăți în mass-media din Republica Moldova, iar deputatul liberal-reformator Valeriu Saharneanu a anunțat că va veni cu amendamente referitoare la transparența radiodifuzorilor și a distribuitorilor de servicii pentru lectura a doua.

Potrivit proiectului de lege, CCA poate solicita informaţii suplimentare participanţilor la concursul de obţinere a licenţelor de emisie, iar toate. Informaţiile despre solicitant urmează a fi publicată pe pagina web a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, în cel mult 3 zile lucrătoare de la depunerea solicitării.

În discuțiile pe marginea proiectului de lege, deputații au susținut ideea ca posturile de televiziune și radio să includă în pachetul de acte necesare pentru concursul de licențe și informațiile despre proprietarii de facto și de jure ai instituției. În caz contrar, Consiliul Coordonator al Audiovizualului va respinge oferta solicitantului care nu va prezenta integral informaţiile şi documentele prevăzute conform legii.

De asemenea, radiodifuzorii privați vor fi obligați să prezinte anual, până la 1 mai, rapoartele de activitate ale instituțiilor pe care le gestionează, în care vor include date despre proprietari și beneficiari.

Se preconizează ca proiectul respectiv să fie examinat în lectura a doua în luna septembrie, pentru ca prevederile acestuia să intre în vigoare și să fie aplicate în viitoarea campanie electorală.

Proiectul de lege privind modificarea și completarea Codului Audiovizualului a fost elaborat de către experții de la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și înregistrat în Parlament ca și inițiativă legislativă din partea unui grup de deputați PLDM.