Eşti aici

Proiectul de lege privind combaterea activității extremiste a fost votat în prima lectură

18 Iulie 2014
1941 de afişări
Parlamentul a adoptat, ieri, în prima lectură proiectul de lege privind combaterea activității extremiste. Documentul, susținut de deputații din Coaliția Pro-Europeană, a fost criticat de comuniști și liberali. Unele prevederi ce restricționează libertatea Internetului au trezit nemulțumirea comunității online și a ONG-urilor de media din Moldova.

Potrivit autorilor, proiectul vine să completeze și să modifice cadrul legal existent (Legea cu privire la asociaţiile obşteşti, Legea privind Serviciul de Informaţii şi Securitate, Legea privind contracararea activităţii extremiste ş.a.), în vederea creării unor condiţii ce ar permite SIS să-şi realizeze obiectivele reieşind din domeniile sale de competenţă în combaterea şi prevenirea activităţii extremiste.

Proiectul prevede restricţionarea înregistrării asociaţiilor obşteşti „care au drept scop desfăşurarea activităţii extremiste” precum și instituirea unui mandat de securitate, prin care „se autorizează efectuarea măsurilor speciale de investigaţii în cazul existenţei unor informaţii ce vizează planificarea sau săvârşirea unor fapte ce prezintă pericol deosebit pentru securitatea statului şi periclitează securitatea publică”.

Amendamentele propuse oferă SIS dreptul de a bloca provizoriu paginile web locale ce conțin mesaje cu caracter extremist sau separatist. „În cazul în care într-un sistem informaţional (pe o pagină web, portal, forum, într-o reţea de socializare, blog etc.) este plasat un material ce denotă caracter extremist, Serviciul de Informaţii şi Securitate dispune prin ordin furnizorilor de reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice blocarea provizorie, pe teritoriul Republicii Moldova, a accesului la acest material”, se menționează în art. 8, p.3, al proiectului.

Cu o zi înainte ca proiectul să fie examinat în Parlament, membrii Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media au adoptat o declarație privind neutralitatea și libertatea Internetului, prin care și-au exprimat voinţa de a proteja serviciile online și sursele informaţionale electronice de cenzură și limitări contrare normelor europene.

„Internetul este considerat un instrument pentru educaţie şi exercitarea libertăţii de exprimare. Deputaţii Comisiei mass-media şi-au asumat angajamentul de a asigura concurenţa loială şi investiţiile în sectorul societăţii informaţionale. Îşi declară susţinerea pentru dezvoltarea economiei digitale, a tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor”, se spune în declarația Comisiei de profil, citată de tv7.md.

Proiectul de lege privind combaterea activității extremiste a trezit nemulțumirea comunității online din Moldova, precum și a reprezentanților societății civile.

Astfel, pe 16 iulie, ONG-urile de media au ieșit cu o declarație comună în care și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu inițiativa legislativă prin care urmează a fi modificată Legea cu privire la contracararea activității extremiste. „Nu contestăm utilitatea majorității modificărilor propuse, orientate spre combaterea extremismului și separatismului în Republica Moldova, dar considerăm articolul 8 ca fiind unul abuziv, în măsură să îngrădească libertatea Internetului”, se spune în declarația ONG-urilor de media.

Anterior, portalurile electronice Unimedia și Privesc.eu au difuzat o declarație prin care au atenționat asupra riscurilor de îngrădire a accesului la informații, a libertății de exprimare, dar și de instituire a cenzurii în Internet prin adoptarea de către Parlament a proiectului respectiv.

De menționat că proiectul de lege privind combaterea activității extremiste a fost criticat de către deputații comuniști și liberali, iar organizațiile de media au solicitat Parlamentului Republicii Moldova să nu adopte documentul fără a desfășura consultări publice suplimentare cu reprezentanții mediului online și ai societății civile.

Foto simbol: http://moldova24.info