Eşti aici

Proiectul noului Cod al audiovizualului urmează să fie prezentat în ședința în plen a parlamentului

29 Iunie 2016
1720 de afişări
Comisia Parlamentară pentru mass-media a examinat miercuri, 29 iunie, raportul privind proiectul noului Cod al audiovizualului, care urmează să fie prezentat în ședința în plen a parlamentului pentru a fi votat în primă lectură. Documentul a fost expus de către  deputatul PL Lilian Carp, care a trecut în revistă încă o dată principalele prevederi ale proiectului de lege și a răspuns la întrebările celor prezenți – membri ai Comisiei Parlamentare pentru mass-media, precum și alți deputați, activiști ai societății civile, membri ai CCA, experți media, jurnaliști.

Potrivit raportorului, noul cod  are drept scop adaptarea audiovizualului autohton la standardele europene privind libertatea de exprimare și accesul populației la serviciile media audiovizuale. Lilian Carp a menționat că anumite prevederi din actualul proiect vor trebui să fie revăzute, deoarece documentul a fost elaborat în 2010.

La ședința comisiei a fost prezentă și Corina Fusu, ministra Educației, care a înregistrat inițiativa legislativă, pe când era deputat în parlament din partea PL. ”Mă mândresc cu faptul că sunt unul dintre autorii acestui proiect cu ajutorul colegilor din  societatea civilă”, a subliniat ex-deputata PL. Ea a reamintit că  ”proiectul a fost elaborat de experți naționali de înaltă calitate, de la APEL și CJI. A fost dezbătut de nenumărate ori pe capitole pe vremea când eram eu președintă a Comisiei Parlamentare, a fost expertizat de către OSCE, Consiliul Europei și de către Uniunea Europeană de Radio și Televiziune”.

Totodată, Corina Fusu și-a exprimat speranța că parlamentul va reuși să voteze acest proiect de lege în sesiunea curentă. În opinia ei, există șanse reale ca legea să fie adoptată, deoarece ”ne presează foarte mult UE cu care avem încheiat un Acord de Asociere, există un Plan de acțiuni și, lunar, Guvernul raportează la Comisia Europeană despre restanțele pe care am reușit să le lichidăm”. Corina Fusu susține că adoptarea unui nou Cod al audiovizualului este o restanță care trebuie să fie lichidată până la sfârșitul lunii iulie, întrucât de aceasta depinde viitorul Republicii Moldova, relațiile cu Banca Mondială și cu FMI etc.

Directorul executiv APEL, Ion Bunduchi, unul dintre autorii proiectului de lege, a menționat că la elaborarea noului cod s-a încercat să se determine clar noțiunile de produs propriu, produs autohton și opere europene. ”Vrem să credem că, dacă sunt acceptate aceste definiții și proporțiile prevăzute în proiect, atunci sunt șanse mai mari ca spațiul audiovizualului să se îmbunătățească, pentru că astăzi avem totuși un spațiu deformat.

În opinia expertului în legislația media, Eugeniu Rîbca, un nou Cod al audiovizualului este necesar și ”pentru a accede R. Moldova la noua terminologie în domeniu, utilizată în statele europene deja de ani de zile”. Potrivit expertului, publicitatea reprezintă un domeniu bine reglementat la nivel european. ”Avem nevoie de acest capitol pentru a ajunge la acele standarde europene care au fost foarte bine sistematizate în statele europene și reprezintă o preluare prin acest capitol”, a menționat Eugeniu Rîbca.

Participanții la ședință au explicat necesitatea prevederilor introduse în proiectul noului cod, dar au discutat și despre unele aspecte care trebuie îmbunătățite. Membra Comisiei Parlamentare pentru mass-media, deputata PLDM Maria Ciobanu, s-a întrebat dacă noul cod va soluționa problema monopolului pe piața media. Deputatul PD, Dumitru Diacov, s-a arătat convins de faptul că colegii săi de fracțiune vor susține proiectul în primă lectură. Același lucru l-a afirmat și deputatul PD, Sergiu Sârbu, care însă a adăugat că ”în mod sigur, vor fi și amendamente pentru lectura a doua, pentru că multe elemente urmează a fi actualizate”.

Cei prezenți au ajuns la consens ca proiectul noului Cod al Audiovizualului să fie dezbătut și adoptat în primă lectură în cadrul unei ședințe în plen apropiate, iar ulterior, pentru lectura a doua, proiectul de lege nr. 53 să fie completat cu amendamentele venite din partea deputaților în plenul parlamentului.