Eşti aici

Protest în fața Ambasadei Azerbaidjanului: solidarizându-ne cu Khadija Ismayilova, ne solidarizăm și împotriva corupției autohtone

02 Septembrie 2015
1701 afişări
Centrul de investigații RISE Moldova organizează săptămâna curentă,  în zilele de miercuri, joi și vineri acțiuni de protest în fața ambasadei Azerbaidjanului  din Chișinău, în legătură cu condamnarea, la Baku, a jurnalistei Khadija Ismayilova. Organizatorii manifestaţiei cer guvernului azer să o elibereze imediat pe Khadija și să o lase să-și facă munca de jurnalistă de investigație.

Contactat de Media Azi, Ion Preașcă, editor RISE Moldova, a menționat că prin acest protest reprezentanții mass-media din Moldova își exprimă solidaritatea cu colega lor, condamnată în cadrul unui proces care a avut drept scop în primul rând de a o intimida moral, fizic şi psihic. El a explicat necesitatea protestului și prin faptul că ”e nevoie de  solidarizare, fiindcă acest proces este şi un soi de avertisment la adresa altor state. Regimurile din alte ţări devin tot mai autoritare şi ar putea copia, să meargă pe aceeaşi cale pentru a stopa încercarile jurnaliştilor de a investiga frauda şi corupţia care domină în ţările din regiune”. Editorul RISE Moldova este convins că jurnalista azeră ar putea fi eliberată sub presiunea opiniei publice internaționale, deoarece procesul este total ilegal, iar acuzațiile nefondate.

Khadija a scris mai multe articole de investigație în care a dezvăluit faţa adevarată a autorităților de la Baku. Ea a publicat şi documentat faţa adevarată a familiei Aliev, care conduce Azerbaindjanul şi a scris despre averea pe care o ascunde această familie peste hotare.

Protestul organizat de RISE Moldova va continua și în următoarele două zile. Organizatorii îndeamnă reprezentanții mass-media din Moldova, societatea civilă să participle activ la acțiune, deoarece solidarizându-se cu jurnalista azeră, ei se vor solidariza și împotriva corupției din R. Moldova. ”Pentru că şi noi avem suficientă corupţie în instituţiile de stat, în cele politice, şi la noi problema este foarte gravă şi doar prin eforturi comune putem să o combatem”, a adăugat Ion Preașcă.

Reamintim că, pe 1 septembrie, curent, jurnalista a fost condamnată de regimul Aliyev la 7 ani și 6 luni de închisoare, într-un dosar de „deturnare de fonduri, evaziune fiscală, abuz de putere și business ilegal”, motivat politic. OSCE și Consiliului Europei au condamnat, marți, verdictul pronunțat împotriva jurnalistei de la Baku.

 

Sursă foto: RISE Moldova