Eşti aici

PSRM a dat în judecată postul PRO TV Chișinău pentru emisiunea în care s-a vorbit despre dosarul „Bahamas”

11 Septembrie 2020
1169 de afişări
Partidul Socialiștilor a acționat în judecată postul PRO TV Chișinău și pe jurnalista Lorena Bogza, care ar fi lansat afirmații defăimătoare în cadrul unei emisiuni din luna aprilie, în lipsa unei decizii de judecată, scrie protv.md. În platoul televiziunii s-a discutat despre dosarul privind presupusa spălare a banilor din insulele Bahamas, prin intermediul unor exponenți ai Partidului Socialiștilor. PRO TV consideră că nu există temei legal ca postul să fie acționat în judecată, calificând acțiunea drept o încercare de intimidare în pragul campaniei electorale.
 
În ediția din 30 aprilie a emisiunii „În Profunzime s-a discutat despre dosarul penal inițiat în 2016 pentru spălarea a 1,5 milioane de euro din Bahamas prin intermediul firmei Exclusiv Media, deținută de socialistul Corneliu Furculiță. Schema a ajuns în atenția publicului în luna septembrie a aceluiași an, după ce reporterii RISE Moldova au publicat ancheta „Banii lui Dodon din Bahamas”. În martie 2020, deputatul Iurie Reniță a publicat pe pagina de Facebook o copie a contractului ce ar demonstra împrumutul sumei de bani între firma din offshore și compania lui Furculiță.
 
În cadrul emisiunii cu pricina, Lorena Bogza a încercat să afle parcursul banilor virați prin intermediul Exclusiv Media.  „Știm că dumneavoastră v-ați apucat, cu documente, de văzut drumul banilor care au venit din Bahamas în 2016 pentru Partidul Socialiștilor. Să nu uităm că anul 2016 a fost un an electoral, anul în care președintele Igor Dodon a devenit președinte”, a spus moderatoarea în debutul prezentării subiectului.
 
„În cazul în care se demonstrează că banii aceștia, ilegali, au fost folosiți pentru campania prezidențială și președintele Dodon a câștigat, ce se întîmplă?”, a adăugat ulterior Lorena Bogza.
 
Potrivit Pro TV, PSRM a catalogat aceste comentarii drept informații defăimătoare, o „încălcare deliberată a prezumției nevinovăției”, în condițiile în care „nu există o decizie adoptată care ar permite diseminarea informației în mod univoc și cert, publicul fiind indus în eroare asupra veridicității și irevocabilității celor expuse în emisiune”.
 
Dosarul PSRM împotriva Pro TV a fost înregistrat pe 24 iunie 2020, la Judecătoria Chișinău, și are statut de examinare prin mediere. Reprezentanții PSRM au refuzat să vorbească cu reporterii Pro TV la subiect. Postul de televiziune crede că acțiunea PSRM este o încercare de intimidare înaintea alegerilor prezidenţiale. „Considerăm că nu există temei legal care să justifice acționarea postului nostru în judecată”, potrivit declarației canalului.
 
Recent, procurorul general Alexandru Stoianoglo a menționat, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, că 29 de persoane au fost interogate în cadrul dosarului, inclusiv deputați socialiști: Corneliu Furculiță, Vladimir Odnostalco și Vasile Bolea. „Acest dosar ține de spălare de bani, nu este vorba despre finanțare ilegală. Am cerut opinia Autorității Naționale de Integritate (ANI) pe acest caz și am acumulat informații. Noi am transmis și o solicitare în Elveția, la primirea acesteia, vom pronunța o decizie”, a declarat Stoianoglo.
 
După apariția anchetei despre banii din Bahamas, Corneliu Furculiță a declarat că toate tranzacțiile companiilor vizate în articol au avut loc în conformitate cu legislația națională și internațională.

Sursa foto: PRO TV