Eşti aici

Raport de monitorizare: CA nu a mai aplicat sancțiuni posturilor care au încălcat legislația electorală, ci le-a dat un „set de recomandări”

18 Martie 2019
739 de afişări
Ultimul raport de monitorizare a comportamentului posturilor TV în campania electorală pentru alegerile parlamentare, realizat de Consiliul Audiovizualului (CA) și examinat în ședința de vineri, 15 martie, nu a mai fost însoțit de sancțiuni, ci doar de un set de recomandări către toate posturile tv. Raportul CA se referă la situația din perioada 14-24 februarie, iar printre alte constatări se menționează și faptul că majoritatea posturilor de televiziune monitorizate nu au respectat în totalitate legislația electorală.

Potrivit datelor monitorizării, posturile de televiziune PRIME TV, Publika TV, Canal 2, Accent TV, NTV Moldova, RTR Moldova, Televiziunea Centrală și Orhei TV au comis încălcări ce țin de nerespectarea asigurării imparțialității, echilibrului și favorizarea liberei formări a opiniilor, lipsa principalelor puncte de vedere ale oponenților, în știri și emisiuni de dezbateri, omisiuni în prezentarea datelor despre sondajele de opinie difuzate etc. Doar posturile de televiziune TV 8, PRO TV Chișinău și Jurnal TV nu au comis devieri de la legislația electorală și audiovizuală.

În context, membra CA Olga Guțuțui a pledat pentru aplicarea sancțiunilor asupra posturilor care nu s-au manifestat corect în timpul campaniei electorale.  Președintele CA Dragoș Vicol a propus însă emiterea unui set de recomandări în locul sancțiunilor, iar această propunere a fost susținută de ceilalți membri ai CA.

Potrivit setului de recomandări al CA, posturile TV au fost îndemnate să respecte asigurarea imparțialității, echilibrului și favorizarea liberei formări a opiniilor; să interpreteze în limbajul mimico-gestual sau prin titrare sincron cel puțin un program audiovizual de știri din timpul zilnic de emisie; să respecte echilibrul de gen în cadrul serviciilor de programe informative etc.

Posturile de televiziune monitorizate de CA sunt: Moldova 1, TV8, Prime, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Accent TV, NTV Moldova, PRO TV CHIȘINĂU, Jurnal TV, RTR Moldova, Orhei TV și Televiziunea Centrală.