Presa rămâne sub controlul oligarhic
Potrivit raportului, în anul precedent mass-media din țara noastră s-a confruntat cu aceleași provocări ca și în anii anteriori: influența politică, propaganda și manipularea externă și internă, independența limitată a autorității de reglementare în domeniul audiovizualului. Oligarhii au distorsionat mesajele mediatice în beneficiul lor, prin intermediul unor persoane și instituții media pe care le controlează.
Informațiile despre proprietarii radiodifuzorilor privați, făcute publice în 2015, au confirmat concentrarea ridicată a proprietății mass-media, se mai arată în raport.
Concurența neloială
Raportul se referă și la situația de pe piața de publicitate. Astfel, se menționează că cererea unui grup de radiodifuzori către Consiliul Concurenței de a investiga o posibilă înțelegere de cartel dintre două mari case de publicitate – Casa Media și Exclusiv Media – nu a fost soluționată. Radiodifuzorii au declarat că nu au primit răspuns din partea Consiliului cu privire la solicitarea lor.
Discursul de ură al lui Ilan Șor, citat în raport
Cu referire la discursul de ură la adresa jurnaliștilor, documentul amintește de cazul primarului de la Orhei Ilan Șor, care, într-un material video postat pe Facebook, vara trecută, i-a agresat verbal pe jurnaliști. De menționat că Organizația Națiunilor Unite a condamnat discursul de ură al lui Șor, iar procurorii din Republica Moldova, au clasat dosarul, și nu au dat apreciere declarațiilor sale.
Filarea jurnaliștilor
Raportul atrage atenția la faptul că în Republica Moldova continuă intimidarea și hărțuirea jurnaliștilor de investigație, după publicarea articolelor în care sunt vizați politicieni. În particular, este citat cazul filării jurnalistei RISE Moldova Liuba Șevciuc, una dintre autoarele investigației despre proprietățile din străinătate ale liderului Partidului Democrat Vlad Plahotniuc. La fel, documentul constată că reporterii ZdG au fost amenințați online. În context, se amintește și de faptul că echipele de filmare ale TV8 și Jurnal TV nu au fost lăsate să intre la conferințele de presă ale Partidului Democrat, organizate la sediul formațiunii politice. De asemenea, este menționată și reacția ONG-rilor de media, care au condamnat o astfel de atitudine față de presă.
Despre presa din regiunea transnistreană, raportul constată că această nu este liberă.
În afară de domeniul mass-media, documentul conține constatări privind tortura în închisori și instituții psiho-neurologice, condiții inumane, arestări arbitrare, corupția la nivel înalt, aplicarea forței față de persoanele cu dizabilități în instituțiile statului și multe alte aspecte.
Raportul anual al Departamentului de Stat al SUA examinează situația drepturilor omului în peste 200 de țări ale lumii și este bazat pe evaluările unor instituții și organizații independente.