Eşti aici

Regiunea transnistreană riscă să rămână izolată informațional

04 Iulie 2014
993 de afişări
“Regiunea transnistreană riscă să rămână izolată din punct vedere informațional de restul lumii în cazul în care nu vor fi găsite soluții la problemele din domeniul comunicațiilor, ceea ce va aduce prejudicii populaţiei din zona respectivă”, se spune în studiul ”Tehnologiile informaționale și comunicațiile din Republica Moldova și regiunea transnistreana”, prezentat de către experții IDIS ”Viitorul” la începutul săptămânii curente.

Autorul studiului, profesorul Dinu Țurcanu, a efectuat o analiză comparativă a sectorului comunicaţii din Republica Moldova și regiunea transnistreană, evidențiind principalele provocări ce țin de tranziția la semnalul digital, domeniul difuzării și retransmisiei programelor audiovizuale și diferențele cadrului legal de pe cele două maluri ale Nistrului.

Expertul menționează că “la moment există două sisteme de comunicaţii, una pe partea dreaptă a Nistrului, alta pe partea stângă, care trebuie să fie armonizate, astfel ca în ultimă instanță populaţia să beneficieze de servicii de comunicare calitative, compatibile cu respectarea cerinţelor organelor de specialitate internaţionale”.

În opinia dlui Țurcanu, atât în Republica Moldova, cât și în regiunea transnistreană, ar putea apărea probleme de ordin tehnic, odată cu trecerea de la semnalul analog la televiziunea digitală din cauza că partea transnistreană deja utilizează frecvența, care trebuie să transmită semnalul pentru televiziunea digitală. Expertul susține că părțile nu vor putea utiliza concomitent frecvența pentru că va fi perturbat semnalul. O soluție, în acest sens, expertul vede prin acordarea altei frecvențe pentru regiunea transnistreană.

O altă problemă abordată de expert ține de difuzarea și retransmisia programelor audiovizuale. Țurcanu a amintit despre acordul dintre Chișinău și Tiraspol, potrivit căruia în Moldova trebuia să fie difuzat „Primul canal TV transnistrean” / ”Pervîi pridnestrovski”, iar în regiunea transnistreană - posturile de televiziune Publika TV și Moldova 1. Potrivit expertului, în regiunea transnistreană posturile respective au fost difuzate timp de nouă luni, după care autoritățile de acolo au sistat transmisiunea, pe motiv că Moldova, la rândul său, nu a permis difuzarea televiziunii din stânga Nistrului pe teritoriul său.

În context, autorul studiului susține că Moldova nu putea să facă acest lucru, deoarece cadrul legal prevede că transmisia se face în baza licenței de emisie. ”Producătorii de emisiuni televizate din regiunea transnistreană nu dețin astfel de licență, ceea ce face imposibilă difuzarea și retransmiterea programelor acestora pe teritoriul Republicii Moldova”, a precizat Țurcanu. Subiectul difuzării programelor TV, pe aceste două maluri, rămâne un subiect de negocieri între Tiraspol şi Chişinău.
 
Studiul ”Tehnologiile informaționale și comunicațiile din Republica Moldova și regiunea transnistreana” a fost elaborat de IDIS „Viitorul” cu sprijinul financiar al Balkan Trust for Democracy, un proiect al German Marshall Fund al Statelor Unite ale Americii.