„Jurnaliștii trebuie să-și poată face munca, inclusiv în timpul manifestațiilor și acțiunilor publice, liber și fără intimidare sau violență", a menționat Harlem Désir. „Solicit autorităților să asigure siguranța jurnaliștilor. Acest lucru este deosebit de important în contextul evoluțiilor politice actuale din țară ".
În apel se mai spune că, potrivit rapoartelor mass-media și organizațiilor neguvernamentale, „mass-media, printre care și portalurile media Agora.md, Unimedia.info și Anticorupție.md, posturile de televiziune Pro TV și TV 8 și ziarul de investigație Ziarul de Garda, au fost afectate și obstrucționate în mai multe incidente între 7 și 9 iunie”.
Apelul Reprezentantului OSCE pentru Libertatea Presei vine după ce luni, 10 iunie, mai multe ONG-uri de media din Republica Moldova au adus la cunoștința ambasadelor și a organizațiilor internaționale de media - Reporteri fără Frontiere, Freedom House, IFEX, SEEMO, SEEMP - cazurile de agresare a jurnaliștilor la protestele din 7-9 iunie curent, organizate de Partidul Democrat.
Precizăm că Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei urmărește evoluțiile media în toate cele 57 de state-membre ale OSCE, avertizează cu privire la cazurile de încălcare a libertății de exprimare și a libertății presei, promovând respectarea în totalitate de către statele-membre a angajamentelor OSCE în materie de libertate a mass-media.
Citiți și: Dosarul presei. De ce jurnaliștii nu s-au simțit în siguranță la protestele organizate de PD
Sursa Foto: Harlem Désir, OSCE Representative on Freedom of the Media. (Quai d'Orsay/Frédéric de La Mure )