Eşti aici

RTR Moldova, sancționat din nou pentru încălcarea legii „anti-propagandă” – va trebui să achite o amendă de 85 mii MDL pentru difuzarea paradei militare de la Moscova

08 Iunie 2018
1832 de afişări
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a aplicat o amendă de 85.000 MDL, în cadrul ședinței din 8 iunie, postului de televiziune RTR Moldova pentru  difuzarea paradei militare de la Moscova cu ocazia Zilei Victoriei. La rândul lor, reprezentanții RTR Moldova susțin că în acest caz postul nu a încălcat legislația, deoarece nu a preluat programul propriu-zis, iar difuzarea paradei militare a avut loc prin utilizarea siglei RTR Moldova.

În cadrul monitorizării de către CCA a fost constatată o nouă încălcare din partea postului RTR Moldova, care a difuzat parada militară din 9 mai de la Moscova. Membrii CCA au constatat încălcarea prevederilor legii „anti-propagandă” și au considerat că radiodifuzorul nu a avut dreptul să retransmită imagini video cu caracter militar. În februarie curent, RTR Moldova a fost amendat de CCA cu 50.000 MDL pentru faptul că a difuzat în buletinul de știri materiale produse de postul rusesc Rossia 1, dându-le drept știri la rubrica externe.

Prezent la ședință, avocatul RTR Moldova a amintit că radiodifuzorul a contestat în instanță decizia din februarie a CCA și că acest lucru ar fi trebuit să fie luat în calcul de membrii CCA la stabilirea amenzii. El nu a fost de acord nici cu noua sancțiune: „Nu pot să încalc acest articol deoarece el permite anumite lucruri și nu-mi interzice alte lucruri”, a afirmat reprezentantul postului RTR Moldova.  

În replică, președintele CCA, Dragoș Vicol, a precizat că în cadrul acestui produs audiovizual a fost prezentat echipament militar de performanță din Federația Rusă, fapt care este interzis de legislație.

Menționăm că CCA și-a asumat să monitorizeze modul în care sunt implementate prevederile stipulate în articolul 9, alin. 2 prim din Codul audiovizualului de către radiodifuzori. Articolul stabilește: „În vederea asigurării securității informaționale a statului, se permite radiodifuzorilor și distribuitorilor de servicii transmisia programelor de televiziune şi radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră”.

Federația Rusă nu a ratificat această convenție.

Recent, Curtea Constituțională (CC) a respins sesizarea președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, privind declararea neconstituțională a prevederilor legii „anti-propagandă” și a decis că modificările respective la Codul Audiovizualului sunt constituționale.