După verificarea materialelor cauzei penale, Procuratura din Rezina a dispus, pe 18 martie 2019, încetarea urmăririi penale a jurnalistului Victor Sofroni în cadrul dosarului penal, în lipsa elementelor de infracțiune, și a dispus clasarea cauzei penale.
Peste două zile, prin hotărârea sa din 20 martie 2019, și Judecătoria Orhei (sediul Rezina) a încetat, procedura contravențională pornită de Procuratura din Rezina în iulie 2018, în privința jurnalistului Sofroni. Judecătoarea Veronica Cupcea a decis astfel în lipsa faptului contravenției.
Totuși, deși Procuratura Rezina a încetat urmărirea penală, cheltuielile de judecată urmau să fie achitate de către jurnalist.
Sofroni a contestat la Procuratura din Rezina, la 29 martie 2019, acest fapt, iar procurorul Maliuta, care a examinat cazul, a dispus, pe 9 aprilie, trecerea acestor cheltuieli în contul statului. Maliuta și-a argumentat dispoziția prin faptul că Judecătoria Orhei a încetat procedura contravențională în cazul jurnalistului și că Sofroni nu are statut de condamnat.
Reamintim că Poliția din Rezina a pornit o cauză penală pe numele lui Sofroni, pe 4 ianuarie 2018. La 29 iunie 2018, procesul penal a fost însă clasat, procurorul Ludmila Devderea din Rezina menționând, în dispoziția sa, că nu există faptele infracțiunii prevăzute de Codul Penal. După care, la 3 iulie 2018, în privința lui Sofroni a fost pornită deja procedura contravențională pentru „chemarea intenționat falsă a poliției”, prevăzută de Codul contravențional.
Istoria acestui caz a început la sfârșitul anului 2017, când o persoană anonimă i-a trimis lui Victor Sofroni, prin aplicația Viber, niște fotografii cu un cadavru, informându-l că imaginile sunt făcute în fâșia forestieră de la hotarul dintre raioanele Rezina și Orhei. Pentru a verifica informația, jurnalistul l-a contactat pe șeful Poliției din Șoldănești, care, la rândul său, a transmis semnalul Inspectoratului de Poliție Rezina. Grupul operativ al poliției a verificat locul presupusei crime și nu a depistat niciun cadavru, iar ulterior s-a stabilit că imaginile fuseseră preluate de pe o pagină din Internet și se refereau la un caz care a avut loc în anul 2016 în Federația Rusă. Jurnalistul a fost acuzat de apel fals la poliție și i s-a intentat dosar penal.
Centrul pentru Jurnalism Independent îi asigură jurnalistului asistență juridică în acest caz.
Citiți și:
Judecătoria Orhei a dat câștig de cauză jurnalistului Sofroni
Judecătoria Orhei a anulat ordonanțele procurorilor în cazul jurnalistului Victor Sofroni, care a fost acuzat de chemare falsă a poliției
Sursa Foto: Cuvantul.md