Eşti aici

Scene de la locul accidentelor rutiere, publicate în presă cu încălcarea deontologiei jurnalistice

27 Iulie 2015
1591 de afişări
Unele posturi de televiziune și portaluri de știri au publicat materiale documentare (foto și video) de la accidentul de sâmbătă seara, 25 iulie, în apropriere de localitatea Băcioi. Imaginile surprinse la fața locului aparțin unor martori oculari, care, ulterior, au expediat acest material pe adresa diferitor instituții media. Respectiv, fețele și corpurile neacoperite ale persoanelor decedate au apărut pe diferite site-uri și au fost mediatizate prin intermediul rețelelor sociale. Abia în urma criticilor parvenite de la experți media, internauți și consumatori de presă, administratorii site-urilor s-au autosesizat și au blurat imaginile publicate.
 
Iată ce recomandă, în asemenea cazuri, normele deontologiei jurnalistice:
Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști: “Vom avea grijă să nu publicăm fotografii șocante, conținutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor”.

Legea cu privire la libertatea de exprimare, art. 3: “Libertatea de exprimare protejează atât conţinutul, cât şi forma informaţiei exprimate, inclusiv a informaţiei care ofensează, şochează sau deranjează”.