Eşti aici

Securitatea informației în R. Moldova: provocări și soluții

26 August 2016
1884 de afişări
Clubul de discuții „STOP FALS!” s-a întrunit joi, 25 august, pentru a aborda subiectul: „Securitatea informației în R. Moldova: provocări și soluții”. În calitate de expertă la acest eveniment a fost invitată Alla Roșca, dr. hab., profesor universitar, cercetătoare la Edgewater Research, New Orleans, SUA. În cadrul discuțiilor, cercetătoarea s-a referit la  conceptul de securitate informațională, definirea propagandei și a manipulării etc..

Din start, experta i-a îndemnat pe cei prezenți să caute împreună răspuns la următoarea întrebare: Cum putem asigura libertatea mass-media, accesul la informație și, în același timp, să asigurăm securitatea informației, adică să asigurăm posibilitatea ca cetățenii să nu fie manipulați, să nu fie expuși la metode de propagandă și manipulare?

„În cadrul unui proiect internațional organizat de OSCE în Germania, care a durat 2 luni, am discutat despre elaborarea unui concept cum să determinăm și cum să asigurăm securitatea informației”, a informat Alla Roșca. Potrivit expertei, în primul rând, ar fi necesară elaborarea unei legislații, care ar stipula noțiunea de securitate a informației, conceptele de propagandă, manipulare. În al doilea rând, susține ea, ar urma ca toate instituțiile mass-media din țară, fără excepție, să fie supuse monitorizării. În al treilea rând, în cazul depistării cazurilor de manipulare sau propagandă ar trebui să fie  sesizate organele abilitate, CCA sau comisiile parlamentare. Iar în al patrulea rând, ar trebui să fie aplicate sancțiuni. „CCA a încercat să aplice cea mai mare sancțiune din R. Moldova, care este aproximativ 300 de dolari SUA. Pentru un canal de televiziune, o amendă de 300 de dolari chiar nu cred că-și realizează scopul”, a constatat Alla Roșca.

În opinia expertei, pentru soluționarea acestor probleme este nevoie de un efort comun din partea guvernanților și a organizațiilor de media.
Expertul Petru Macovei a menționat că pentru a ne proteja de propagandă și manipulare este important să ne conectăm la cât mai multe surse de informare. „Să le privim cu regularitate și să ne formăm așa o listă de trei – patru - cinci, în care noi chiar avem încredere. Pe de altă parte, trebuie să știm niște lucruri elementare, că în buletinele de știri, jurnalistul are obligația să asigure echilibrul socio-politic. Dacă este vorba de niște acuzații trebuie să fie drept la replică la aceste acuzații, trebuie să existe opinii diferite”, a spus Petru Macovei. Totodată, el a atras atenția că metodele de manipulare și propagandă au devenit mult mai complexe în ultima perioadă și nu rămân doar la simple minciuni.

Concluziile la care au ajuns participanții au fost că securitatea spațiului informațional poate fi asigurată prin: liberul acces la informație, demonopolizarea mass-media și adoptarea unei legislații care ar contribui la aceasta, monitorizarea tuturor mijloacele de informare.

Clubul de discuții a fost organizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).