Eşti aici

SIS solicită blocarea altor două site-uri care ar promova știri false despre Covid-19 și îndeamnă cetățenii să raporteze cazuri similare

15 Aprilie 2021
829 de afişări
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a solicitat blocarea portalurilor todayactual.site și bn-news-romania-365.xyz, identificate drept resurse ce promovează știri false cu privire la pandemia de Covid-19, măsurile de prevenire și protecție. De la începutul lunii aprilie, când a fost anunțată starea de urgență, SIS a solicitat blocarea a patru site-uri care distribuie materiale false. Ordinul de sistare a activității ultimelor două a fost semnat pe 15 aprilie. 
 
Potrivit SIS, portalurile vizate au publicat știri false cu pretinse decizii adoptate de către autoritățile unor state europene. Bunăoară, todayactual.site a titrat: „Oficial! Românii care se opun vaccinării sunt deportați din Germania, Franța, Italia, Ungaria, Elveția”. Reprezentanții SIS au explicat că conținutul articolului nu corespunde cu titlul, iar cel din urmă este utilizat „în vederea exploatării curiozității cititorilor pentru maximizarea numărului de accesări ale articolului”.
 
Pagina web  bn-news-romania-365.xyz a publicat un articol în care afirmă în titlu: „Din 1 mai fără măști – Klaus Iohannis este permisă nepurtarea măștii de protecție oriunde...”. „Menționăm că conținutul acestui articol fals a fost preluat dintr-o știre ce datează din luna august 2020, cu titlul «Coronavirus: Purtarea obligatorie a măștii de protecție și în aer liber», textul fiind parțial preluat și adaptat”, precizează SIS.
 
Totodată, resursele menționate au distribuit și alte știri false care nu sunt conexe subiectului Covid-19.
 
Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că știrile false pot fi raportate completând un formular.
 
La 1 aprilie 2021, Comisia pentru Situații Excepționale a desemnat SIS drept instituție responsabilă de monitorizarea site-urilor care vor distribui știri false despre Covid-19 pe parcursul stării de urgență, introdusă în perioada 1 aprilie – 30 mai 2021.
 
Citiți și: SIS solicită blocarea unui alt site care ar promova informații false despre Covid-19
 
 Sursa foto: SIS