Eşti aici

SIS solicită blocarea unui alt site care ar promova informații false despre Covid-19

09 Aprilie 2021
996 de afişări
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) solicită blocarea unui alt portal care distribuie știri false despre pandemia de Covid-19, dar și despre măsurile de protecție și prevenire.
 
Potrivit SIS, site-ul ro.portal-news-24h.xyz a publicat o știre falsă potrivit căreia „din 15 aprilie Moldova renunță la purtarea obligatorie a măștii”. Autorii aceluiași text ar mai fi relatat despre „deschiderea la 100% a capacității magazinelor și restaurantelor”.
 
„În realitate, asemenea decizii nu au fost adoptate până la moment de către autoritățile Republicii Moldova, iar conținutul articolului a fost preluat dintr-o știre care datează din martie 2021 și se referă la anunțul autorităților din statul american Texas, textul fiind parțial adaptat”, susțin reprezentanții SIS.
 
Același site ar mai fi distribuit și alte știri false, dar care nu sunt conexe subiectului privind Covid-19. „În vederea promovării știrilor false, sunt folosite grupurile de comunicare populare din rețeaua socială Facebook, prin utilizarea a multiple conturi false”, potrivit comunicatului SIS.
 
La 7 aprilie, SIS a anunțat despre solicitarea de a bloca un alt site - jurnalstiri.site, care la fel ar distribui informații false. Pagina web este accesibilă însă până în prezent. Potrivit procedurii, solicitările SIS privind blocarea anumitor site-uri sunt transmise Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației care decide dacă blochează sau nu un portal.

La 1 aprilie 2021, Comisia pentru Situații Excepționale a desemnat SIS drept instituție responsabilă de monitorizarea site-urilor care vor distribui știri false despre Covid-19 pe parcursul stării de urgență, introdusă în perioada 1 aprilie – 30 mai 2021.

În martie 2020, SIS a solicitat blocarea a 52 de site-uri care distribuiau preponderent știri false, făcând trimitere la decretarea stării de urgență în legătură cu răspândirea Covid-19. Atunci, organizațiile neguvernamentale de media au cerut autorităților Republicii Moldova să elaboreze și să pună în aplicare  mecanisme clare și transparente de luare a deciziilor în asemenea situații, pentru a exclude eventuale abuzuri.