Eşti aici

SIS a solicitat blocarea unui site pentru difuzarea știrilor false despre Covid-19

07 Aprilie 2021
714 afişări
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a solicitat blocarea site-ului jurnalstiri.site, „identificat ca sursă cu conținut on-line care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire”. Ordinul a fost semnat de directorul SIS, Alexandru Esaulenco, pe 7 aprilie.
 
Potrivit instituției, portalul vizat a publicat o știre falsă cu privire la „deciziile adoptate” de Parlamentul Republicii Moldova în contextul situației epidemiologice, titrând: „ULTIMA DECIZIE A PARLAMENTULUI: SE ANULEAZĂ TOATE RESTRICȚIILE IMPUSE MAI DEVREME”. SIS susține că materialul publicat și distribuit reprezintă o știre falsă.
 
Reprezentanții Serviciului au explicat că „Parlamentul nu a adoptat o asemenea decizie”. „Mai mult ca atât, potrivit Dispoziției nr.1 din 01.04.2021 a Comisiei pentru Situații Excepționale a RM, Comisia a dispus asigurarea executării prevederilor Hotărârilor nr. 41, nr 44, nr. 51, nr. 53 ale Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, în măsura în care nu contravin Dispoziției nr. 1 din 01.04.2021”, se arată în comunicatul SIS.
 
Potrivit descrierii paginii web jurnalstiri.site, care este încă disponibil, acest site nu își asumă responsabilitatea „pentru nicio informație incorectă sau inexactă”. „Acest site își asumă totuși toată responsabilitatea pentru natura satirică a articolelor sale și pentru natura fictivă a conținutului lor. Toate personajele care apar în articolele de pe acest site web - chiar și cele bazate pe oameni reali - sunt complet fictive și orice asemănare între ele și orice persoană, vie, moartă sau strigoi este pur un miracol”, este scris în dosul paginii. 
 
Potrivit dispoziției nr.1 din 1 aprilie,  Comisia pentru Situații Excepționale a desemnat SIS drept instituție responsabilă de monitorizarea site-urilor care vor distribui știri false despre Covid-19. Parlamentul a instituit starea de urgență pentru două luni - de la 1 aprilie până pe 30 mai. Solicitarea privind declararea stării de urgență a venit din partea a trei deputați solicitați la recomandarea Guvernului interimar. 
 
Deputatul Octavian Țîcu a anunțat că contestă la Curtea Constituțională Hotărârea Guvernului în exercițiu privind propunerea de instituire a stării de urgență, dar și Hotărârea Parlamentului, din 31 martie, prin care a fost aprobată declararea stării de urgență în Republica Moldova pentru următoarele 60 de zile, pentru a verifica constituționalitea lor. Și președinta Maia Sandu a anunțat recent, în cadrul unei emisiuni televizate, că va urmări evoluția pandemiei de Covid-19 și, în funcție de situație, ar putea să conteste hotărârea Legislativului privind declararea stării de urgență. 
 
Drept urmare a inițiativei de sistare a activității unor portaluri în debutul pandemiei, anul trecut, organizațiile neguvernamentale de media au cerut autorităților să nu admită abuzuri împotriva libertății de exprimare și aplicarea unor restricții disproporționate, motivate de condițiile speciale ale stării de urgență.

Sursa foto: captură jurnalstiri.site