Eşti aici

Societatea civilă este îngrijorată în legătura cu tergiversarea aprobării declarației privind politica editorială a radiodifuzorului public din Găgăuzia în campania electorală locală

07 Februarie 2015
1084 de afişări
Organizațiile neguvernamentale și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Consiliul de Observatori (CO) al Companiei publice regionale de radio și televiziune «GagauzRadioTelevizionu» nu a aprobat Declarația privind reflectarea campaniei electorale pentru alegerea Bașcanului Găgăuziei și alegerile parțiale în Adunarea Populară a Găgăuziei, care vor avea loc pe 22 martie 2015.

Potrivit Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale în mass-media, adoptat de către Consiliul Electoral Central (CEC) din Găgăuzia în data de 26 ianuarie 2015, fiecare radiodifuzor, care a decis să reflecte campania electorală, este obligat să depună Declarația privind politica editorială pe perioada campaniei electorale la CEC din Găgăuzia în timp de cinci zile din momentul publicării Regulamentului. Totodată, în regulament se mai spune că înainte de a fi depusă la CEC, Declarația companiei publice de radio și televiziune GRT ar trebui să fie aprobată de către Consiliul de Observatori al companiei.

În declarația societăţii civile se atrage atenția asupra faptului că în cadrul ședinței Consiliului de Observatori din 30 ianuarie 2015 subiectul privind aprobarea Declarației GRT nu a fost aprobat, iar ședința, planificată pentru 5 februarie a fost amânată din motive tehnice. Astfel, termenul de depunere a declarației GRT la CEC a fost depășit.

Organizațiile respective atrag atenția asupra rolului CO în campania electorală. Potrivit legii locale, CO are obligația de a organiza dezbateri electorale, de a publica programele candidaților, precum şi alte funcții importante în acest proces. Faptul că televiziunea și radioul public din Găgăuzia nu vor reflecta campania electorală, din cauza neaprobării declarației de către CO, încalcă drepturile constituționale ale alegătorilor și candidaților privind difuzarea informațiilor despre procesul electoral.

Societatea civilă îndeamnă CO să aprobe în mod urgent declarația respectivă pentru a asigura participarea Companiei de televiziune și radio locale în reflectarea alegerilor locale.

În același timp, organizațiile semnatare – Centrul de Tineret ”Piligrim-Demo” Găgăuzia, Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice ­– sunt de părere că există riscul ca declarația privind politica editorială  să nu fie aprobată. Pentru a debloca situația, semnatarii declaraţiei propun comisiei electorale să opereze modificări în Regulamentul din 26 ianuarie pentru ca președintele GRT să poată utiliza dreptul de adoptare a declaraţiei privind politica editorială.
 
Declarația poate fi accesată AICI