Eşti aici

Sondaj IMAS: Jurnaliștii sunt bine pregătiți, dar fac și partizanat politic

19 Martie 2018
2321 de afişări
Jurnaliștii din Republica Moldova sunt percepuți drept persoane bine pregătite din punct de vedere profesional, dar, totodată, care se lasă influențate de șefii lor   pentru a favoriza un lider politic prin manipulare. La aceste concluzii au ajuns realizatorii sondajului „Evoluțiile și preferințele privind mass-media din Republica Moldova”,  lansat pe 19 martie, la Chișinău.

Sondajul arată că cetățenii din Republica Moldova manifestă un grad înalt de scepticism față de ceea ce scriu în materialele lor jurnaliștii. Astfel, doar 1% din respondenți consideră că ceea ce prezintă mass-media corespunde în foarte mare măsură realității.

Participanții la sondaj cred că jurnaliștii sunt bine pregătiți din punct de vedere profesional (49% cred că mulți, toți sau aproape toți jurnaliștii moldoveni sunt bine pregătiți), dar că sunt influențați de șefii lor (52% afirmă că mulți, toți sau aproape toți jurnaliștii moldoveni se lasă influențați de șefi). Totodată, 53% dintre respondenți sunt de părerea că o bună parte a reprezentanților breslei favorizează un lider politic sau altul prin manipulare sau dezinformare.

Jurnaliștilor li se mai reproșează că ar prezenta doar o parte din informațiile pe care le dețin (43% afirmă că mulți sau aproape toți jurnaliști fac asta); că ar fi părtinitori în știri (42%); că nu ar verifica informațiile din mai multe surse (25%); nu ar respecta dreptul la viată privată a persoanelor despre care scriu (22%); sau ar fi preocupați de teme mărunte, lipsite de interes pentru public (39%).

„La capitolul imaginea acestui domeniu, sigur că e un semnal foarte clar transmis de participanții la sondaj. Vorbim de un mediu acuzat de partizanat”, a menționat directorul general al IMAS, Doru Petruți.

Potrivit autorilor studiului, opinia dominantă a respondenților arată că mass-media din Republica Moldova este controlată sau influențată de unii politicieni, care folosesc presa pentru a se răfui cu alți politicieni.

De asemenea, este destul de înaltă ponderea celor care cred că informația din mass- media este complet falsă (35%), ca și a celor care cred că presa din Republica Moldova acționează la comanda altor țări sau organizații internaționale (44%).

Doar 3% dintre respondenți susțin că presa este „complet independentă”, 12% că este „mai degrabă independentă”, în timp ce 59% o plasează în zona „complet sau mai degrabă dependentă”.

Sondajul a fost realizat de către Compania de cercetare și sondaje IMAS la comanda Asociației pentru Dezvoltare și Cooperare în Moldova. Potrivit directorului executiv al asociației, Dumitru Țîra, studiul și-a propus să evalueze starea generală a mass-mediei și să determine preferințele consumatorilor media din diferite domenii în contextul ultimelor modificări din Codul audiovizualului.

Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1513 respondenţi, cu vârsta de 18 ani și peste, în perioada 9 februarie – 4 martie, 2018. Marja de eroare este de ±2.5%.