Eşti aici

Spațiile „imense” și neutilizate ale TRM, în atenția deputaților: „Soluția ar fi un parteneriat public-privat”

09 Septembrie 2020
1188 de afişări
Spațiile neutilizate ale companiei Teleradio-Moldova au revenit în atenție publică, de această dată la nivel parlamentar. După ce ultimul audit al Curții de Conturi a semnalat că radiodifuzorul a ratat aproape 700 de mii de lei pentru că nu a dat în locațiune încăperile de care dispune, în perioada 2017-2019, membrii Comisiei de control al finanțelor publice a Legislativului au încercat să afle de la administrația instituției care ar fi soluțiile pentru această problemă.

Raportul auditului efectuat la TRM relevă că, între 2017-2019, aproape 70% din spațiile libere de care dispune compania nu au fost închiriate, ceea ce a dus la venituri ratate de peste 700.000 de lei.


Igor Munteanu, președintele comisiei parlamentare, a menționat în cadrul ședinței din 8 septembrie, la care s-a discutat subiectul, că neutilizarea a circa 513 metri pătrați de către TRM vorbește despre „calitatea îndoielnică a managementului” companiei. „Teleradio Moldova este încă, din păcate,  o instituție care nu a ieșit din hainele sovietice. Spații imense, un număr extrem de mare de jurnaliști prost plătiți și folosirea extrem de defectuoasă a patrimoniului, a spațiului, a resurselor. Trebuie să ajungem la soluții manageriale calitative”, a afirmat deputatul.

Directoarea generală a TRM, Olga Bordeianu, susține că responsabilii din cadrul companiei au distribuit anunțuri și au contactat potențiali agenți economici cu privire la darea în arendă a spațiilor libere, dar  nimeni nu a manifestat interes din cauza zonei în care se află instituția și stării încăperilor. „Cu adevărat, avem foarte multe spații neutilizate. Eu cred că nu vă voi povesti prea mult despre starea acestor spații neutilizate - circa 70% din spațiile neutilizate sunt într-o stare extrem de proastă. Ele nu pot fi date în locațiune în starea în care sunt astăzi. În situația în care noi vorbim că am putea schimba lucrurile ar trebui să schimbăm și starea acestor spații neutilizate. Noi am analizat și aceasta posibilitate. Chiar am venit și cu niște calcule în privința spațiilor neutilizate, mai ales din Casa Radio, pentru că este mai accesibilă decât teritoriul de peste pod, de la șoseaua Hîncești. Respectiv, cheltuielile pentru reparații sunt foarte mari”, a explicat Bordeianu.

Șefa TRM a invocat și plafonul la prețurile pentru darea în arendă, „un preț minim care este impus printr-o hotărâre de guvern pe care trebuie să o respectăm”. „Varianta ideală ar fi un parteneriat public-privat, cu o clădire nouă, modernă, cu echipament de ultimă generație, unde și angajații TRM să nu înghețe iarna de frig și să nu se sufoce vara de căldură și să se simtă perfect. Dar nu știu cât este de real. Urmează și fondatorul companiei – Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova – să aibă un acord la tot ceea ce am spus mai sus”, a mai sugerat Bordeianu.

Și președinta Consiliului de Supraveghere a TRM, Violeta Cojocaru, a confirmat în cadrul ședinței că, timp de jumătate de an, a recepționat doar o cerere privind utilizarea spațiilor libere ale radiodifuzorului public.