Eşti aici

Starea presei studențești: o scurtă trecere în revistă

26 Iunie 2017
2028 de afişări
Cu un volum de până la 16 pagini, format A3, apariții cel mult lunare, tiraj de până la 2000 de exemplare, cu distribuție în interiorul universităților, mai mult PR-iste și având echipe de redacție modeste – așa arată, în majoritatea cazurilor, ziarele universitare. În această scurtă trecere în revistă am încercat să aflăm dacă în paginile lor se regăsesc problemele studenților și cum văd tinerii un ziar universitar pe care ar dori să-l citească.
 
„Medicus”, USMF

Larisa Bratco, specialistă în comunicare în cadrul Serviciului Comunicare și relații cu publicul la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” spune că la elaborarea ziarului instituției, intitutlat „Medicus”, muncește toată echipa de la Relații cu publicul: „Bineînțeles, timp de două luni („Medicus” se editează cu această periodicitate) au loc multe evenimente, pe care le reflectăm pe site-ul instituției și pe rețelele de socializare, dar în ziar apar cele mai importante și mai actuale. Studenții noștri nu prea scriu. Au venit să învețe medicină, nu să scrie, dar le solicităm opinia atunci când este cazul. Problemele studenților, de obicei, se rezolvă, nu devin subiect de știri. Dar dacă este o problemă care afectează un număr mai mare de cititori, atunci venim cu soluții și în paginile ziarului. Spre exemplu, problema angajării medicilor rezidenți, subiect dezbătut în presa națională acum ceva timp, s-a regăsit și în paginile ziarului nostru.”

„Mesager universitar”, UTM

Marina Romanciuc, redactorul ziarului „Mesager Universitar”, care apare la  Universitatea Tehnică din anul 1998, susține că studenților de la UTM le place să scrie. Ziarul apare în opt și 16 pagini, pe parcursul anului de studii. Marina spune că, fiind un ziar universitar, aici se reflectă atât activitatea profesorilor, cât și cea a studenților: „Numărul din septembrie, de exemplu, este dedicat procesului de elaborare a tezelor de licență. Cei mai buni absolvenți de la fiecare facultate povestesc despre cum au lucrat la teza de licență, ce au constatat în timpul cercetării de trei, patru ani etc. Or, lucrarea de licență este produsul principal în timpul anilor de studii și e bine ca studenții să se pătrundă de seriozitate din start”, este de părere Marina Romanciuc. 

Potrivit ei, viitorilor ingineri le place ziarul: „O să găsiți în paginile ziarului nostru multe articole semnate de studenți, mai ales cei care fac parte din organizația europeană a tinerilor pasionați de tehnologii informaționale, BEST. Au foarte multe activități, concursuri specializate, invenții despre care scriu…”

„Curierul economic”, ASEM

Ziarul Academiei de Studii Economice (ASEM) se numește „Curierul Economic” și a fost fondat în 1999. Ca și în alte publicații universitare, aici se regăsesc mai multe articole care lustruiesc imaginea instituției. Explicabil, acesta este un produs al Serviciului Relații cu Publicul. În ultimul număr am citit și câteva materiale semnate de studenți. Silvia Ciofu, studentă în anul II la Business și Administrarea Afacerilor, care a semnat o relatare de la Gala Laureaților Colegiului Național de Comerț al ASEM, spune că a început să scrie, după ce a citit un anunț privind recrutarea studenților-voluntari care vor să colaboreze cu ziarul ASEM: „În liceu, am fost cea mai tare la gazete de perete, de aceea mi-am zis să încerc”, își amintește Silvia. A început cu diferite Vox-uri realizate printre studenți: „Cum este să trăiești la cămin?”, „Ce găsești sau nu găsești în meniul cantinei studențești?”. Și i-a plăcut această ocupație: „E interesant. Apoi, colaborarea la ziar, pe lângă evenimentele științifice la care participăm, dă greutate oricărui dosar prezentat la concursuri, cum ar fi „Cel mai bun student” sau ”Bursa de merit”, ne spune Silvia Ciofu.

 „Universitatea”, USM

Întrebată ce știe despre ziarul studenților de la USM, studenta Cristina Meriacre, care tocmai a terminat primul an de studii la jurnalism, ne spune: „Știu că apare lunar și are  opt pagini; se pare că de editare și difuzare se ocupă o singură persoană...  Are și versiune online. Este un ziar ce conține multe elemente artistice, uneori chiar prea multe...”.

Iar colega ei, Eugenia Rusu, adaugă: „Studenții sunt preocupați de problema alimentației la cantina studențească, de prețurile la chioșcurile din cadrul universității -- dacă am investiga aceste subiecte, ar ieși un material interesant. Numai că nu știu dacă ziarul universității ar fi cea mai indicată sursă de informare sau dezbatere a problemelor studențești, pentru că acum noi toți stăm pe net. Pe pagina de Facebook a facultății sau a grupei, cu siguranță, informația este mai actuală și mai interesantă”.
 

Liuba Lupașco