Eşti aici

Statul vrea să încheie procesul de tranziție la digitalizare. Se caută soluții pentru radiodifuzori și cetățeni

19 Septembrie 2019
1578 de afişări
Președintele Comisiei parlamentare pentru mass-media, Adrian Lebedinschi, a amintit, pe 19 septembrie, în cadrul unui briefing, că 1 martie 2020 este termenul limită pentru difuzarea semnalului analogic terestru și că Republica Moldova va trece integral la emisia digitală. Acesta a adăugat că au fost identificate soluții pentru ca în primul multiplex să fie incluse 18 posturi tv, în loc de 15, cum este prevăzut în prezent. De asemenea, Comisia caută soluții pentru reducerea taxelor de întreținere a posturilor în format digital.

Potrivit lui Adrian Lebedinschi, Ministerul Economiei (ME), Consiliul Audiovizualului, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei și alte structuri responsabile de implementarea sistemului digital ar fi  preocupate în acest moment de finalizarea tranziției la semnalul digital până la 1 martie 2020.

În acest sens, au fost procurate 9.000 de set-top-box-uri, care pot recepționa astfel de semnale (televizoarele noi, de regulă, au asemenea dispozitive). Acestea urmează să fie repartizate persoanelor din familii defavorizate prin intermediul ME. În cazul în care nu vor fi de ajuns, vor fi cumpărate suplimentar altele.

Lebedinschi a adăugat că, în urma discuțiilor cu autoritățile de resort, s-a anunțat că în Multiplexul A (primul din Republica Moldova care retransmite posturile tv în format digital) vor fi incluse 18 canale tv (în prezent sunt 15 canale). „Respectiv, persoanele care vor dispune de acces gratuit la Multiplexul A vor beneficia de 18 canale translate pe teritoriul Republicii Moldova”, a menționat deputatul.

În prezent, potrivit deputatului, doar 6 televiziuni transmit prin sistemul digital terestru. Adrian Lebedinsci susține că în cazul în care va fi construit și Multiplexul B, în total, vor putea să emită 36 de posturi tv în format digital terestru.

CA va anunța concurs pentru ocuparea slot-urilor libere. Totodată, Lebedinschi a precizat că Ministerul Economiei urmează să solicite CA promovarea unor spoturi de informare a cetățenilor despre condițiile digitalizării și cum ar putea avea acces la semnalul digital terestru.

Precizăm că tranziția de la semnalul analogic la cel digital este un proces de durată în Republica Moldova. În anii trecuți, radiodifuzorii nu erau interesați de trecerea la semnalul digital din cauza taxelor prea mari de accedere în multiplex (circa 5600 de euro lunar pentru un slot). „Noi căutăm soluții pentru a micșora costurile lunare pe care trebuie să le achite companiile care transmit prin Multiplex”, a afirmat Lebedinschi în cadrul briefingului.

Zona de acoperire estimată a emiţătoarelor DVB-T2. Sursa: Radiocomunicatii.

Într-un interviu pentru Media Azi membrul Asociației Presei Electronice, Alexandru Dorogan, susținea că „singura soluție bună a statului este să construiască multiplexe regionale necesare și să ofere sloturi în arendă radiodifuzorilor locali la prețuri rezonabile”.

Directorul postului de televiziune Media TV din Cimișlia, Andrei Bargan, propunea, anterior,  ca „la nivel de stat să se găsească o modalitate de proiect-grant cu participarea UE pentru construcția a cel puțin 9 multiplexe regionale pentru TV locale si regionale”.

La rândul lor, reprezentanții Întreprinderii de Stat Radiocomunicații susțineau, pentru Media-azi.md, că trecerea la transmisiunea digitală necesită investiții foarte mari, pe care statul nu și le poate asuma.

Reamintim că termenul pentru tranziția de la semnalul analogic la cel digital  în Republica Moldova a fost schimbat de mai multe ori. Ultima dată, Parlamentul a prelungit acest termen în februarie 2018, stabilind data de 1 martie 2020.


 

 Ponderea abonaţilor la serviciile TV contra plată, în funcţie de formatul de recepţie a programelor TV. Sursa: ANRCETI

Potrivit datelor statistice ale ANARCETI, în ultimii cinci ani  se atestă o creștere constantă a numărului de abonaţi la serviciile TV contra plată care recepţionează semnalul TV în format digital. În această perioadă, ponderea abonaţilor care recepționează semnalul TV în format digital în baza tehnologiei IPTV a crescut cu 6,3p.p. - de la 62,7% până la 69%, iar al celor care recepționează semnalul TV în același format prin rețele TV prin cablu a scăzut în aceeași proporție - de la 37,3% până la 30,8%.