Eşti aici

Studiu: Cum utilizăm dreptul la libertatea de exprimare online și offline

09 Martie 2018
2855 de afişări
Jurnaliștii ar putea afla mai multe aspecte despre libertatea de exprimare în spațiul digital și domeniile conexe acestui drept din broșura „Primii pași în înțelegerea libertății de exprimare online și offline” lansată marți,  6 martie, la Chișinău de către Asociația Barourilor Americane Inițiativa pentru Supremația Legii în Moldova (ABA ROLI). Studiul a fost elaborat în baza jurisprudenței actuale a Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO).

Alexei Marciuk, reprezentantul ABA ROLI în Republica Moldova, a precizat că studiul este adresat atât jurnaliștilor, care vor să cunoască mai bine acest domeniu, cât și juriștilor,  avocaților, specialiștilor din diverse domenii. Cele zece capitole pe care le conține „sunt legate, într-un fel sau altul, de libertatea de exprimare: responsabilitatea furnizorilor de servicii ale societății informaționale, dreptul la informație, libertatea de exprimare versus viața privată și dreptul de autor, securitate națională, licență…”, a afirmat Marciuk în cadrul evenimentului de lansare a lucrării.

Un alt participant la prezentarea studiului, Alexei Kozliuk, expert în proiectul regional privind libertatea internetului (Regional Internet Freedom Project), a menționat că informațiile disponibile în document îi vor ajuta pe jurnaliști și alte persoane din domenii conexe să cunoască mai bine standardele internaționale privind libertatea de exprimare.  În opinia sa, valoarea broșurii constă în faptul că prezintă aceste standarde, precum și evoluțiile din domeniul reglementării libertății de exprimare.

„E un fel de orientator”, a explicat Kozliuk, adăugând că din această broșură bloggerii, redactorii sau reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale vor putea înțelege dacă informațiile de care dispun convin normelor libertății de exprimare și pot fi publicate; iar funcționarii publici vor afla mai multe despre ce înseamnă limitarea libertății de exprimare, precum și despre cum ar putea să încurajeze libertatea de exprimare.  

Potrivit președintei Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, care a participat la discuțiile din cadrul evenimentului de lansare, studiul este binevenit și foarte util pentru jurnaliștii din Republica Moldova, care pot găsi în el toată informația la temă, sintetizată într-un singur document.

Studiul a fost tradus în nouă limbi, inclusiv în română și rusă, și este disponibil la următoarea adresă: cases.internetfreedom.