Eşti aici

Tudor Darie despre clonarea unor portaluri: „Sincer vorbind, nimeni nu e protejat de așa ceva, nici măcar Google”

27 Februarie 2017
3626 de afişări
ONG-urile de media au publicat marți, 21 februarie curent, o declarație prin care calificau furtul de identitate a portalurilor web drept o acțiune ilegală, care trebuie să servească drept obiect de investigație pentru organele de drept. Poziția ONG-urilor a venit după ce o pagină falsă a folosit numele Ziarului de Gardă. Exact peste o zi, pe 22 februarie, un alt portal, Deschide.md, a anunțat că a fost clonat.

În știrea plasată pe Deschide.md se anunța că în mediul online a apărut un alt portal cu denumirea deschide.ru: „Site-ul respectiv folosește nu doar un domen asemănător cu cel al Deschide.MD, dar utilizează și logo-ul instituției noastre”. Potrivit informațiilor oferite de redacție, domenul ”deschide.ru” ar fi fost cumpărat în decembrie 2015 și ar fi valabil până în decembrie 2017. Deschide.md a anunțat că nu are nicio tangență cu acest site și a condamnat utilizarea rău-intenționată a imaginii instituției.

Cum poate fi stopat fenomenul clonării și ce ar putea să facă o instituție online pentru a se proteja de el? Am adresat această întrebare lui Tudor Darie, managing director Interakt, cofondatorul portalului Agora.md:

„Sincer vorbind, nimeni nu e protejat de așa ceva, nici măcar Google. Este regretabil că se "clonează" unele site-uri media. Acest fapt aduce prejudicii de imagine site-urilor și dezinformează cititorii. „Clonarea" tehnic se face foarte ușor, iar MoldData prin definiție nu are posibilități tehnice de a controla alte domenii decât *.md. Astfel, în cazul dat, proprietarii ZdG și Deschide.md ar trebui să solicite instituțiilor de drept să identifice autorii, ca să fie descurajate astfel de acțiuni în viitor. Ce poți face altceva, decât să te adresezi în instanță și să ceri să fie penalizate persoana și registratorul de domene, să fie suspendat domenul. Pe de altă parte, și vizitatorii ar trebui să fie mai atenți de pe ce site-uri se informează, să atragă atenția mai ales la extensia domenului (*.ru, *.md, *.com sau altele)”.

Solicitată de Media Azi, administratoarea Întreprinderii de stat „MoldData”, Ana Bradu, a explicat: „Potrivit reglementărilor Corporaţiei pentru Atribuirea Numelor şi Numerelor în Internet (ICANN), fiecare Registru de Domene este responsabil de operarea domenului de nivel superior (TLD) care i-a fost delegat. Întreprinderea de Stat ”MoldData”  este Registratorul național al domenului de nivel superior .md (ccTLD.md),  respectiv, are competențe doar în ceea ce privește gestionarea numelor de domen cu extensia ”.md”.  În cazul în care posesorul unui nume de domen consideră că i-au fost lezate anumite drepturi de către terți, acesta se poate adresa Organizației care gestionează numele de domen respectiv (de ex.: .com, .net, .eu, .ro, .ru, etc.) sau poate face apel la Politica de rezolvare a disputelor privind  numele de domene. Accesând linkul de mai jos, puteți afla mai multe detalii: https://www.icann.org/resources/pages/help/dndr/udrp-en”.

Sursa foto: www.pixabay.com