Eşti aici

Un fost candidat vrea să atace în judecată decizia CO privind alegerea preşedintelui TRM

08 Iulie 2015
1597 de afişări
A trecut mai bine de o lună de la încheierea concursului pentru alegerea preşedintelui „Teleradio Moldova”, dar pe site-ul instituţiei nu a apărut nicio informaţie privind rezultatele finale ale acestuia. Deşi, din start, subiectul a generat discuţii controversate, iar societatea civilă a contestat decizia Consiliului de Observatori, inclusiv prin efectuarea unei evaluări independente a candidaţilor, publicul nu cunoaşte până în acest moment dacă preşedintele TRM a fost ales.

Solicitată de Media Azi,  preşedinta CO Ludmila Vasilache ne-a informat că Olga Bordeianu a intrat în funcţie imediat după decizia CO din 4 iunie 2015. „Nici Codul Muncii, nici Codul audiovizualului, nici Regulamentul CO nu prevăd posibilitatea anulării deciziei deja adoptate”, ne-a spus ea. La întrebarea, dacă au fost examinate şi reacţiile critice la adresa candidatei Olga Bordeianu, exprimate în declaraţia organizaţiilor de media şi pe reţelele de socializare, Ludmila Vasilache a  afirmat: “ONG-urile de media doar ne cer demisia, atât. În rest, nu am văzut nicio propunere constructivă”.

Potrivit Ludmilei Vasilache, doar instanța de judecată poate demonstra dacă actele prezentate în concurs de către Olga Bordeianu sunt veridice sau nu. „Ceilalți concurenți, dacă se consideră parte vătămată, pot să acționeze în judecată”, ne-a mai spus președinta CO.

Pe de altă parte, Nicu Scorpan, unul dintre candidații la funcția de președinte al TRM, susţine că a depus încă pe 5 iunie o sesizare către Consiliul de Observatori, în care și-a expus dezacordul faţă de decizia CO şi a solicitat unele acte ale concurentei sale, care i-au trezit bănuieli. În special, el a dorit să i se confirme că Olga Bordeianu a întrunit criteriile prevăzute în Regulamentul ad-hoc al CO și în Codul audiovizualului, ce se referă la condiţia de a avea zece ani de experiența în domeniul mass-media şi cinci ani – în domeniul audiovizualului. Abia pe 3 iulie, el a primit răspuns la sesizarea sa. “CO a evitat să răspundă exact la întrebarea mea, de aceea intenționez să acţionez în instanța de judecată”, ne-a spus Nicu Scorpan, adăugând că „despre ilegalitățile de la IPNA am sensibilizat și Comisia parlamentară pentru mass-media, președintele căreia a acceptat să vină la o întâlnire cu angajații Companiei în viitorul apropiat”.

Amintim că anterior, expertul media Eugeniu Rîbca atrăgea atenţia asupra lipsei de transparenţă a Consiliului de Observatori, care nu a răspuns în niciun fel la reacţiile critice ale societăţii civile şi nu a făcut publice decizia şi procesul verbal al şedinţei în care a fost ales preşedintele TRM.