Eşti aici

Un fost funcționar din Ministerul Agriculturii a fost sancționat pentru nerespectarea legii privind accesul la informație

02 Noiembrie 2017
1742 de afişări

Funcționarii responsabili de oferirea informațiilor solicitate de jurnaliști și cetățeni pot fi amendați de poliție în cazul în care refuză să ofere asemenea informații sau ignoră solicitările respective. Astfel, Inspectoratul de Poliție Buiucani (Chișinău) a sancționat recent un fost funcționar din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (în urma reorganizării - Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului) pentru faptul că nu a răspuns la solicitările Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) de a-i oferi unele  date statistice, deținute de instituție.

Centrul pentru Jurnalism Independent a adresat, la sfârșitul lunii mai, anul curent, o solicitare de informație către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în care a  vrut să afle câte cereri privind accesul la informațiile oficiale a primit de la instituțiile și asociațiile mass-media în anul 2016 și în primele cinci luni ale anului 2017 și, respectiv, câte asemenea cereri au fost depuse de cetățeni. Întrucât funcționarii de la minister nu au dat niciun răspuns, CJI a depus o plângere la Poliție, în care a solicitat tragerea la răspundere contravențională a persoanelor responsabile de furnizarea informației  solicitate, în conformitate cu art. 71 al Codului Contravențional al Republicii Moldova.

Recent, Inspectoratul de Poliție Buiucani din Chișinău a informat CJI, printr-o scrisoare, că a examinat cazul și a întocmit un proces-verbal pe numele lui Radu Olaru, care „din cauza volumului mare de lucru, din neatenție, a omis examinarea cererii dumneavoastră”.

Precizăm că, potrivit site-ului oficial al fostului minister, persoana la care face referire Inspectoratul de Politie Buiucani ocupa funcția de consultant principal în Serviciul de informare și comunicare cu mass-media. Contactată de Media-azi, Victoria Baltag, consultantă în anticamera actualului ministru, ne-a informat că în urma reorganizării instituției Radu Olaru nu se regăsește printre angajații acesteia. 

Reamintim, că articolul 71 din Codul Contravențional prevede că încălcarea intenţionată a dispoziţiilor legale privind accesul la informaţie sau a celor cu privire la petiţionare se sancţionează cu amendă de la 9 la 15  unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere. De asemenea, potrivit Codului Contravențional, termenul general de prescripţie a răspunderii contravenţionale este de 12 luni.