Eşti aici

Un grup de ONG-uri de media au solicitat postului Pro TV să prezinte scuze publice

22 Ianuarie 2015
2471 de afişări
Mai multe ONG-uri de media – Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul Acces-Info, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova -  au expediat o Scrisoare conducerii Pro TV Chișinău (director Pro Digital/Pro TV Chișinău Cătălin Giosan, producător general Artur Corghencea) în care solicită  postului de televiziune Pro TV să-şi ceară scuze publice de la profesoara din raionul Ungheni, pentru imixtiune nejustificată în viaţa privată a acesteia.

“Pornind de la principiile formulate în Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova, potrivit cărora jurnalistul este dator să respecte dreptul la viaţă privată şi demnitate a persoanelor şi relatează despre comportamentul privat al unei persoane doar dacă acest comportament tulbură ordinea publică sau încalcă drepturile altor persoane, solicităm postului de televiziune Pro TV să-şi ceară scuze publice de la persoana vizată”, se menţionează în scrisoare.

Nadine Gogu, directoarea executivă a CJI, consideră că  modalitatea de a lua atitudine printr-o  scrisoare este  mai potrivită, în condițiile în care în prezent o mare parte din mass-media din Moldova admite abateri de la Codul deontologic. ”Respectiv, în astfel de cazuri se recurge la alte instrumente de luare de atitudine decât declarațiile publice”, a precizat Gogu.

“Este cert că echipa editorială de la Pro TV a greșit atunci când a decis să pună pe post un astfel de reportaj și e regretabil că nu a luat în calcul posibilele consecințe pe care le-a avut acest reportaj asupra protagonistei. De asemenea, e regretabil că autorul reportajului, dar și editorii, și alți factori cu rol de gatekeeper, au uitat de una din regulile deontologice de aur – de a nu dăuna”, consideră Nadine Gogu.

În opinia directoarei CJI, reacțiile masive de după difuzarea materialului demonstrează că telespectatorilor le pasă de ceea ce li se oferă pe ecrane, că își cunosc drepturile și că nu vor tolera ca acestea să le fie încălcate.

Semnatarii scrisorii speră că Pro TV va reacționa adecvat la mesajul ONG-urilor de media și nu va admite în continuare difuzarea unor astfel de materiale.
 
Amintim că, mai multe organizații, printre care Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi Consiliul de Presă s-au autosesizat referitor la reportajele în cauză difuzate de către postul Pro TV Chișinău.

Sursa foto:www.totul.md