Eşti aici

Uniunea Avocaților, după examinarea plângerii SP Bălți pe numele apărătoarei Catalina Galușca: Avocata nu a încălcat legea

23 Aprilie 2021
673 de afişări
Comisia pentru etică și disciplină a Uniunii Avocaților (UA) nu a identificat încălcări în acțiunile apărătoarei Catalina Galușca după examinarea plângerii depuse de publicația SP Bălți și mai multe organizații de media. Redacția s-a adresat Uniunii în urma unei avalanșe de amenințări lansate de avocată după publicarea unui articol despre încălcările comise de conducătorul automobilului care îi aparține acesteia. 

După examinarea circumstanțelor cazului, membrii comisiei UA au stabilit, printr-o decizie din 5 aprilie, „lipsa încălcărilor în acţiunile avocatului”. Potrivit răspunsului expediat Centrului pentru Jurnalism Independent, care asigură suport juridic publicației pe acest caz, în referința prezentată comisiei, Catalina Galușca a confirmat „că a preîntâmpinat că va acționa în judecată ziarul”, însă „fără amenințări”. Avocata a precizat că redacția ar risca privarea de dreptul să desfășoare o anumită activitate pe un termen de trei luni până la un an.

„În concluzie, comisia constată că acțiunile avocatei Catalina Galușca nu cad sub incidența art. 56 din Legea cu privire la avocatură și constituie acțiuni în limita legii”, potrivit răspunsului semnat de președintele Comisiei pentru etică și disciplină a UA, Mihail Gafton.

Redactorul-șef al publicației SP Bălți, Ruslan Mihailevschi, a confirmat pentru Media Azi că a recepționat scrisoarea UA și admite că avocata ar fi știut despre decizia favorabilă până la emiterea acesteia. Asta pentru că Galușca ar fi scris pe 29 martie, de pe profilul său de Odnoklassniki, un comentariu pe site-ul publicației cu privire la faptul că plângerea jurnaliștilor a fost respinsă.  „Nu sunt mirat de această decizie pentru că îmi pare că comisia a ales să apere «demnitatea uniformei». A funcționat colegialitatea din comunitatea avocaților. Eu am citit decizia, dar nu am văzut argumentele ce au stat la baza hotărârii. Cele ale avocatei mi s-au părut puțin cinice, precum că ea nu ne-a amenințat și doar ne-a preîntâmpinat, deși noi avem înregistrarea pe care am prezentat-o comisiei. Din secvența audio se aude clar că ea ne-a amenințat că ne va închide”, a comentat Ruslan Mihailevschi. 

Contactată de Media Azi, Catalina Galușca susține că nu ar fi scris comentariile pe site-ul redacției. „Nu, eu nu am comentat… Eu i-am trimis răspunsul pe care l-am primit azi, precum că în acțiunile mele nu au fost admise încălcări. (...) Eu i-am preîntâmpinat că vor fi probleme, dar nu de cele că eu o să-i închid sau o să fac ceva. Asta o să fie făcut în mod legal, conform art. 74 al Codului Contravențional, precum că în acțiunile SP au fost admise încălcări. Voi merge până la capăt”, ne-a spus avocata. 

„MANEVRE NEREGULAMENTARE” SAU „REGLAREA CONTURILOR CU PRESA”

Potrivit SP, avalanșa de amenințări din partea avocatei Catalina Galușca a intervenit după publicarea unui articol, la mijlocul lunii ianuarie, despre încălcările comise de un conducător auto care executa neregulamentar manevre în jurul bradului din Bălți. Ea a invocat inclusiv protecția datelor cu caracter personal. Apărătoarea l-a contactat și pe redactorul publicației, reiterând intenția de a acționa în judecată instituția media, fapt care, potrivit Cătălinei Galușca, se va solda cu închiderea companiei. Ulterior, avocata a recurs și la atacuri personale la adresa unor angajați ai redacției, potrivit jurnaliștilor.  

Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal s-a expus pe marginea cazului, după ce a fost sesizat de Poliție la solicitarea avocatei. Centrul a emis o decizie prin care a anunțat că redacția SP Bălți nu a încălcat legea odată cu publicarea articolului

Și organizațiile neguvernamentale de media au condamnat comportamentul avocatei Catalina Galușca în raport cu jurnaliștii redacției SP și au solicitat Comisiei pentru etică și disciplină din cadrul Uniunii Avocaților din Republica Moldova să inițieze procedura disciplinară în privința sa.