Eşti aici

Unul dintre autorii proiectului de lege privind modificarea Codului audiovizualului cere ca documentul să nu fie semnat de Andrian Candu și solicită expertiza Consiliului Europei

23 Martie 2016
1186 de afişări
Deputatul socialist Adrian Lebedinschi a anunțat că și-a retras semnătura de pe proiectul de lege nr.39, privind modificarea și completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova nr. 260 din 27.07.2006, adoptat de parlament în două lecturi pe 26 februarie curent. Totodată, în calitate de coautor al proiectului de lege, el a adresat un mesaj  președintelului parlamentului Andrian Candu în care a solicitat ”sistarea, până la data limită prevăzută de legislație, a semnării Legii” și a transmis o cerere către șeful Oficiului Consiliului Europei în R. Moldova, Jose Luis Herrero, pledând pentru  „efectuarea unei analize a proiectului legislativ cu numărul 39 din 17.02.2016 pentru modificarea și completarea Codului Audiovizualului al Republicii Moldova nr. 260 din 27.07.2006”.

Adrian Lebedinschi declarase, în ședința Clubului de presă al CJI din 17 martie, că și-a retras semnătura de pe proiectul de lege care urma să fie transmis Președintelui pentru promulgare, dar că ceilalți coautori nu și-au retras semnăturile. În aceeași zi, deputatul PSRM a adresat o solicitare speakerului Andrian Candu cu următorul conținut: „În conformitate cu prevederile art. 73 din Regulamentul Parlamentului, actele legislative adoptate de Parlament sunt semnate de către Președintele Parlamentului în termen de 20 zile, iar ulterior în conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) al aceluiași regulament sunt remise Președintelui R. Moldova cel târziu în ziua lucrătoare următoare zilei semnării acestuia. Reieșind din cele relatate, solicit sistarea, până la data limită prevăzută de legislație, semnării Legii pentru modificarea și completarea Codului Audiovizualului al Republicii Moldova nr. 260 din 27.07.2006 (publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 131-133/679 din 18.08.2006), înregistrată ca proiect de act legislativ cu nr. 39 la data de 17 februarie 2016, în calitate de autor și raportor și aprobată în prima și ultima lectură în ședința plenară din data de 26 februarie 2016”.

De asemenea, coautorul proiectului de lege a transmis o cerere și către șeful Oficiului Consiliului Europei în R. Moldova, Jose Luis Herrero, prin care a cerut „efectuarea unei analize a proiectului legislativ nr. 39 din 17.02.2016 pentru modificarea și completarea Codului Audiovizualului al Republicii Moldova nr. 260 din 27.07.2006”.

La întrebarea Media Azi, dacă nu ar fi fost mai bine să se adreseze pentru o expertiză la Consiliul Europei înainte ca legea să fie votată de deputați, Adrian Lebedinschi a răspuns: „Legea a fost votată în ambele lecturi, dar încă nu a fost promulgată și sperăm până la promulgare să avem expertiza”.

Proiectul de lege nr. 39, elaborat de deputații socialiști, propune modificarea art. 66 al actualului Cod al audiovizualului prin reducerea numărului de licențe al proprietarilor din mass-media de la 5 la 2 licențe. Societatea civilă a criticat proiectul, considerându-l  inconsistent și a propus să fie votat un nou Cod al audiovizualului, car ar ține cont de procesul trecerii la televiziunea digitală. În acest sens, mai multe organizații de media au adresat Președintelui Nicolae Timofti o declarație în care i-au cerut să nu promulge această lege.