Eşti aici

Viitori deputați, care au tangență cu media: PSRM – proprietar, administrator și jurnaliști NTV Moldova; PD – proprietar Prime TV și Publika; Blocul ACUM - foști moderatori de emisiuni la Jurnal TV

26 Februarie 2019
1826 de afişări
Potrivit listei preliminare elaborate de alegeri.md, printre deputații care vor intra în noul Parlament se regăsesc, printre alte profesii, și jurnaliști, proprietari și administratori media sau persoane care au practicat jurnalismul, având tangențe cu această activitate.

Astfel, pe lista deputaților Partidului Socialiștilor o regăsim pe directoarea postului de televiziune NTV Moldova, Adela Răileanu. Aceasta a fost directoare a Televiziunii Publice Moldova 1, între anii 2007-2010, fiind demisă, pe 31 decembrie 2009, printr-o decizie a Consiliului de Observatori, pentru neasigurarea echilibrului și a pluralismului de opinii. Portalul Moldovacurata.md precizează că Adela Răileanu a deținut interimatul până la 20 februarie. Ulterior, a fost numită în funcția de director a postului privat NIT, căruia în 2011 i-a fost retrasă licența. Adela Răileanu a activat un timp pe post de comunicatoare cu presa la Partidul Comuniștilor. În ultimul timp era directoare a postului NTV Moldova.


Adela Răileanu, alături de jurnalistul rus Alexandr Liubimov. Sursa foto: Facebook

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Răileanu a candidat cu numărul 34 pe lista Partidului Comuniștilor dar nu a devenit deputată. În alegerile curente, PSRM a inclus-o pe locul 11 pe lista candidaților PSRM pe circumscripția națională.

Un alt jurnalist care a ajuns în Parlament este Dumitru Diacov, din partea Partidului Democrat, cunoscut drept cel mai longeviv deputat, care a activat ca parlamentar timp de două decenii. Democrații mai au pe lista lor o persoană care are tangență cu jurnalismul -  este vorba despre Otilia Drăguțanu, care anterior a activat în calitate de jurnalistă. Primul loc de muncă al acesteia a fost cel de reporteră în redacția Emisiuni pentru tineret de la Radioul Național. Ulterior, timp de doi ani, a fost reporteră la PRO TV Chișinău. Otilia Drăguțanu a ocupat locul 11 pe lista candidaților PD în circumscripția națională, după Dumitru Diacov, aflat pe locul 10.


Otilia Drăguțanu (din mijloc) alături de colegul său de partid Sergiu Sîrbu. Sursa Foto: Facebook

ZdG a scris anterior că, până în 2009, Otilia Drăguțanu avea înregistrată pe numele ei o singură firmă, „Anodilia” SRL, fondată în 2002 împreună cu verişorul său, Anatolie Palade. SRL-ul este deţinătoarea brandurilor Berlizzo Group, care implică Berlizzo Translations (birou de traduceri), Berlizzo Events (organizarea evenimentelor) şi Communications Boutique (consultanţă şi servicii de relaţii publice). Celelalte firme ale Otiliei Drăguţanu, „Caro Travel” (agenţie de turism), „Otidia” (comerţ) şi „Mandot” (patiserie) au fost fondate în anii 2011-2012.

În Parlament au ajuns și doi mari proprietari media: liderul democraților, Vladimir Plahotniuc și socialistul Corneliu Furculiță.


Vlad Plahotniuc la secția de vot. Sursa foto: Publika.md

Vladimir Plahotniuc, primul candidat în lista formațiunii sale, deține în continuare cele mai multe instituții mass-media, prin intermediul companiilor General Media Group Corp. și General Radio Group INC, unde are o cotă-parte de 100%. General Media Group Corp. are licențe de emisie pentru posturile de televiziune Prime TV și Publika TV, iar General Radio Group INC pentru posturile de radio Muz FM și Publika FM.

Corneliu Furculiță, candidatul cu numărul 13 în lista PSRM, deține în continuare 100% cotă-parte la Exclusiv Media SRL, firmă care prestează servicii de publicitate, tipărește ziarul „Argumentî i Faktî”, gestionează NTV Moldova și THT Exclusive.


Corneliu Furculiță. Sursa Foto: Facebook

Administratorul Exclusiv Media SRL este Petru Burduja, care, la fel, a ajuns pe lista deputaților PSRM, ocupând locul 21 în lista electorală. Burduja activează în calitate de administrator la ambele televiziuni - Exclusiv TV și NTV Moldova.

Petru Burduja la Accent TV. Captură foto.

Printre viitorii deputați care au avut tangența cu activitatea de jurnalism se numără socialistul Bogdan Țîrdea, care a moderat de câțiva ani emisiunea de opinie ”НА САМОМ ДЕЛЕ”, de la postul NTV Moldova.

Bogdan Țîrdea în calitate de moderator al emisiunii de autor la NTV Moldova.

Octavian Țîcu, viitorul deputat de pe lista Blocului electoral ACUM a moderat emisiunea de la Jurnal TV „Și Punctum”.


Octavian Țîcu, moderator al emisiunii „...și punctum!” la Jurnal TV

Oazu Nantoi a moderat emisiunea în limba rusă ”Попробуем не врать”, la același post de televiziune.


Oazu Nantoi, moderator la Jurnal TV

Blocul electoral ACUM are 26 de deputați de pe lista preliminară a câștigătorilor.

Citiți și: Alegerile parlamentare din 2019: politicieni cu afaceri în mass-media și jurnaliști care se vor la putere