Vitalie Guțu, şef al Departamentul ştiri şi dezbateri al televiziunii publice Moldova 1, a vorbit, într-un interviu pentru Media Azi despre retransmiterea postului în România, despre reforma TRM și despre munca jurnaliștilor într-un an electoral.
Când va începe transmisia Moldova 1 în România? Va fi retransmis integral sau parțial?
Nu știm exact când va apărea. Acum a fost semnat acordul între guverne și deja urmează detaliile tehnice. Operatorii de cablu din România trebuie să preia postul național din Moldova și să-l plaseze în pachetele lor de programe. În cea de-a doua privință, postul va fi retransmis 24 de ore din 24. Până acum, până la semnarea acordului, TVR transmitea doar Mesagerul de la Moldova 1 la 5:00 dimineața, pe TVR 2.
Acum este un fel de schimb, pentru că și operatorii de cablu din Moldova au introdus în pachetele lor TVR, care se numește TVR pentru Tine, destinat Moldovei. La postul respectiv sunt emisiuni nu doar de la TVR, dar și de la TVR 1, 2, 3, de la toate TVR-urile.
TVR din România face și emisiuni speciale pentru moldoveni odată cu revenirea pe piața de aici. Moldova 1 va proceda asemănător pentru publicul din România?
Nu știu. Știu că urmează să vină la Chișinău o delegație de la Societatea Română de Radiodifuziune, până în primăvară, și să vorbească cu administrația companiei Moldova 1 ca să decidă dacă aceasta va face emisiuni pentru români sau doar va fi retransmisă prin cablu.
TVR ar urma să deschidă și un studio la Chișinău. Se știu mai multe despre acesta?
Nu se știe când va fi creat exact. Dar se cunoaște că, în 2014, vor fi puse bazele acestui birou. Cel puțin asta intenționează partea română, dar deja depinde de Republica Moldova. Cum am spus, urmează să vină delegația din România și va decide unde va fi acest birou. Inițial se discuta ca Moldova 1 să ofere spațiu pentru acest birou - anumite studiouri, platouri de filmare pentru TVR. Nu știu la ce etapă sunt discuțiile, tratativele sunt duse de administrație.
Moldova 1, la rândul său, ar intenționa să deschidă un asemenea birou în România?
Eu cred că nu, pentru că suntem destul de săraci! Nu am auzit de așa ceva. Moldova 1 trebuie să se bucure că va fi peste Prut și va fi inclus în pachetele de cablu pentru cetățeni români. Să-și deschidă birou acolo este prea mult și prea costisitor pentru bugetul companiei.
Care este atmosfera în televiziune acum? Cum se simte lumea din redacție acum că va fi văzută de un public mult mai numeros?
Mult mai numeros și, după mine, mult mai elevat. Deocamdată, atmosfera este așa cum a fost. Părerea mea este că odată ce programele Moldovei 1 vor fi transmise pe teritoriul României, un obiectiv al televiziunii va deveni ca emisiunile să fie realizate mult mai calitativ, după principii europene. Recunosc, unele produse mediatice de la Moldova 1 nu sunt la standarde bune.
Am intrat într-un an electoral pentru Moldova. La ce vă așteptați în materie de politici editoriale?
Politica editorială la Moldova 1 se bazează pe transparență, echilibru, diversitatea de opinii. Eu cred că și anul acesta, și în anii viitori se va menține această politică. Pentru că este o televiziune publică și este dedicată oamenilor, nu politicienilor, chiar dacă suntem în an electoral.
Dar în general în mass-media?
Va fi un an greu și decisiv. Politicienii se vor bate pentru faptul ca Moldova urmează să intre în marea familia europeană. Mass-media, cred eu, vor avea rațiunea și principialitatea să prezinte materialele echidistant și să nu-și impună opinia. Însă fiecare mass-media are politica sa editorială și face cum îi dictează patronul.
Ce se întâmplă cu mult-așteptata reformă a TRM?
Reforma la TRM continuă, pare-mi-se de trei ani deja. Ea este la final. Nu știu cât sunt de palpabile rezultatele acestei reforme, pentru că majoritatea angajaților erau și sunt împotriva unor anumitor prevederi ale reformei, mai ales sistemul de salarizare.
De ce sunt împotrivă?
Pentru că ei aveau salariu fix de 3.000 de lei și, ulterior, primeau și onorarii pentru fiecare emisiune, reportaj. Acum aceste onorarii au dispărut odată cu reformarea, li s-au fixat salariile bine stabilite. Acum, primești 4.500 de lei și faci lucru, fără onorarii. Deși au fost incluse bonusurile de fidelitate pe care le primești odată la trei luni și pe care deocamdată oamenii nu le-au văzut, bonusurile acestea pentru că nu toate departamentele de la TV au trecut prin reforma respectivă.
Ce credeți despre noile condiții de lucru pentru jurnaliștii din Parlament - așa-numitul ”țarc al presei”?
Ieri am aflat că jurnaliștii și televiziunile nu vor avea acces în sălile de ședințe ale Parlamentul și că acesta va transmite imaginile pentru instituțiile media. Eu cred că nu este un gest benefic. Fiecare televiziune are menirea sa și vrea sincroane diferite, poate cu alți deputați decât cei ce îi dau cei din regia Parlamentului. Deși, sala această specială pentru presă este OK, pentru că asemenea practici sunt aplicate și în alte țări. De exemplu, în România, în Senat și Camera Deputaților, jurnaliștii nu au acces în sălile de ședință, dar pot vorbi cu parlamentarii în pauze sau la finalul acestora, au acces pe holuri.